Anneke over yogadocent zijn

Tijdens de diploma-uitreiking afgelopen juli gaf Anneke een mooie speech over de weg van yoga en het yogadocentschap. Een aanmoediging aan alle gediplomeerde Saswitha Yogadocenten om met nieuwsgierigheid en moed door te gaan met yoga, want “als yogaleraar geef je door en vaak realiseren we ons de rijkdom en diepgang niet van datgene wat we doorgeven.” Lees hieronder de volledige speech.

Anneke

Speech diploma-uitreiking 2017

Yoga, je houdt ervan, het doet je goed en je besluit om de opleiding te gaan doen.

Velen doen de opleiding alleen voor hun persoonlijke verdieping, anderen weten al dat zij later in yoga les willen gaan geven.

Wat de motivatie ook is, kiezen voor yoga is kiezen voor een persoonlijke spirituele weg. Het gaat om een werkelijke ontmoeting met jezelf, met jezelf in relatie tot je omgeving, tot de wereld, tot de kosmos, tot dat wat is. Met wie je werkelijk bent, met hoe het werkelijk is NU.

Waarom doe ik wat ik doe, wat zijn mijn diepere drijfveren, wie ben ik ten diepste zelf, wat is mijn opdracht: fascinerende levensvragen uit deze traditie. Ze vragen om zelfonderzoek en vormen een essentieel onderdeel van deze weg.

Yoga kent geen doel. De weg is het doel op zich. Elke stap op de weg is waardevol, net zoals de eerste yogales ooit gevolgd even waardevol is als een yogales na vele jaren, ook al is de ervaring verschillend. Het gaat steeds weer om het ervaren van jezelf zoals het is NU.

Het ervaren van jezelf betekent in contact komen met je kracht en je souplesse. Met je stroefheid, beperking, slapte. Met al je gevoelens en gedachten. Je wordt je ervan bewust. Je ontdekt dat waar de adem in je lichaam voelbaar is, het ritme, de ruimte en intensiteit, zich weerspiegelt in hoe je je voelt, hoe en zelfs wat je denkt op dat moment.

Je leert je lichaam te ontspannen, soepeler en sterker te maken. Je adem ruimer en vrijer, om hem later te leren beheersen en je denken te richten.

Dit alles is zeer fascinerend, maar ook lastig, spannend en confronterend.

Om les te kunnen geven vormt deze persoonlijke opgedane kennis en ervaring de grondslag voor het kunnen overbrengen van yoga. Zoals Harish Johari, een gerenommeerde yogaleraar zei: “Als je je iets eigen wilt maken, zorg dat je er leraar in wordt”. Kennis en ervaring moeten immers eerst worden opgedaan en eigen worden gemaakt, voordat ze kunnen worden overgebracht aan anderen.

Door de beoefening van yoga en het lesgeven hierin, plaatsen we ons in een zeer rijke eeuwenoude, nog steeds levende en bloeiende traditie, die we op een persoonlijke manier beleven en doorgeven. Ieder vanuit haar of zijn eigen ervaring, kwaliteiten en mogelijkheden.

Tegelijkertijd houdt het voor ons allemaal de verantwoordelijkheid in, deze traditie, de kwaliteit van de yoga-beoefening, hoog te houden en de eigen kennis en ervaring te blijven verdiepen.

Als leraar ben je een gids, die kennis en ervaring opgedaan door beoefening doorgeeft, zodat het iets van iemand anders kan worden. Leraar zijn is daarom je plaatsen in deze traditie en een doorgeefluik zijn voor anderen.

Iemand vroeg me laatst: “Ik geef enige tijd les, maar hoe breng ik de achtergronden van yoga over in mijn lessen?” Ze vertelde dat ze weleens over chakra’s sprak en over lichaam, adem en geest. Dat sommigen hierin geïnteresseerd waren, maar anderen niet. Mijn reactie was: je doet yoga met ze. In het ervaren van oefeningen zit heel veel diepgang. Er is vaak geen uitleg nodig om over te brengen wat zo diep persoonlijk kan worden ervaren. Iets uitleggen en achtergronden vertellen kan altijd nog als daar belangstelling voor is. Ervaren kan kennis niet vervangen. De oefening doet het zelf.

Als leraar geef je yoga door en vaak realiseren we ons de rijkdom en diepgang niet van datgene wat we doorgeven.

Bovendien wordt het aangebodene altijd op een unieke manier ervaren en verwerkt. Regelmatig verrast het wat cursisten over hun ervaringen vertellen, omdat dit vaak op geen enkele manier overeenkomt met wat we er eventueel bewust hadden ingelegd.

Ik wens jullie veel plezier en mooie ervaringen met oefenen voor jezelf, het les volgen en lesgeven, nieuwsgierigheid, ook moed en vooral doorgaan met yoga! 

Heel mooie zomer!

Anneke Verweijen
directeur Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.