Cursussen en bijscholing

Cursussen en modules zijn hetzelfde. We spreken van een cursus wanneer je deze volgt als bijscholing of als geïnteresseerde zonder dat je de hele opleiding doet. We spreken van een module als deze meetelt voor het diploma van de vierjarige opleiding. In een cursus/module wordt een specifiek onderwerp dat in de basisopleiding al is neergelegd verder uitgediept.

Een cursus/module bestaat uit acht lesdagen: één lesdag per twee weken van september-januari of van januari-mei/juni. Yoga en wijsbegeerte bestaat uit zeven lesdagen: een zondag per maand van eind september-half mei. Voor deze cursus is ook inschrijving per lesdag mogelijk.

 

Modules voor je diploma

Voor de 200 uur verdieping en specialisatie kies je drie modules die je afrondt met een examen plus een specialisatiejaar. Modules kun je zien als bijvakken die je kiest op grond van je eigen interesse. Je kunt ze naast een opleidingsjaar volgen of je reserveert er extra studietijd voor. De module Anatomie en yoga is voor het diploma verplicht. Vrijstelling is mogelijk als je een voldoende medische opleiding hebt afgerond, je kiest in dat geval een andere module om toch aan het totaal aantal contacturen te komen.  Voor enkele modules gelden voorwaarden voor deelname. Zie het overzicht op de rechterpagina.

 

Oude of nieuwe regeling

Ben je student die vóór september 2018 met de opleiding is gestart, dan waren bij aanvang van je studie nog vier modules verplicht (met minder contacturen, oude regeling), incl. de verplichte Anatomie-module. Seizoen 2019/2020 is het nog mogelijk om af te studeren met vier modules oude stijl. Of je kiest voor drie modules nieuwe stijl.

De cursussen Ayurvedische beginselen en Ayurvedische massage (beide 30 contacturen) kun je uitbreiden naar modules nieuwe stijl door het themaweekend Yoga en ayurveda (14 contacturen) eraan toe te voegen.

Yoga en wijsbegeerte (oude stijl=30 contacturen) kun je uitbreiden tot module nieuwe stijl met twee extra cursusdagen in een volgend seizoen.

Elke module moet met een examen worden afgerond om mee te mogen tellen voor het diploma van de vierjarige opleiding.

 

Modules als specialisatie

Nieuw vanaf seizoen 2019/2020 is de mogelijkheid om twee extra modules als specialisatiejaar te laten meetellen voor het diploma van de vierjarige opleiding. Deze dienen dan wel afgerond te worden met een praktijkexamen (P2). In overleg met de directie kies je voor een P2 met als specialisatie Yoga en prānāyāma, Yoga en ayurveda, Yoga voor ouderen of Yoga en meditatie.

 

Cursus of bijscholing

Wil je een losse cursus volgen zonder dat je de gehele opleiding doet? Dat kan. Zie het overzicht voor voorwaarden voor deelname aan de cursus van je keuze.

Alle cursussen kunnen als bijscholing worden gevolgd door leden van de Vereniging Yogadocenten Nederland. Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname met vermelding van het aantal bijscholingspunten (1 contactuur = 1 punt).

 

Overzicht cursussen/modules met contacturen
en voorwaarden

Adem en ademtherapie (37): te volgen wanneer je tenminste het eerste basisjaar hebt afgerond.

Adem en prānāyāma (37): te volgen wanneer je Adem en ademtherapie of Chakravidya hebt afgerond.

Anatomie en yoga (37): te volgen ook als je niet de yogaopleiding doet, wel wordt uitgegaan van voldoende kennis en ervaring met yoga.

Ayurvedische beginselen (30): te volgen ook als je niet de yogaopleiding doet.

Ayurvedische massage (30): te volgen ook als je niet de yogaopleiding doet.

Themaweekend Yoga en ayurveda (14): te volgen als je Ayurvedische beginselen en/of Ayurvedische massage doet of hebt gedaan.

Yoga en meditatie (37): te volgen door studenten van de opleiding; aanmeldingsgesprek als je niet de yogaopleiding doet.

Yoga en wijsbegeerte (30): te volgen ook als je niet de yogaopleiding doet.

Yoga voor ouderen (37): te volgen als je je P1 hebt behaald.

Losse lesdag Filosofie op zondag (4): te volgen ook als je niet de yogaopleiding doet.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.