Yoga en wijsbegeerte

Thema 2020/2021: Grote denkers in Oost en West 

In dit seizoen Yoga en Wijsbegeerte komen verschillende grote filosofen uit India en uit de westerse wereld aan bod. Wat hebben zij bijgedragen aan de filosofie en de spiritualiteit in hun tijd en in onze tijd en wat kunnen wij ook nu nog van hun denkbeelden leren.

Yoga en wijsbegeerte is een cursus met één zondag per maand (van 1 november tot half juni) een gastspreker die vanuit zijn of haar vakgebied een lezing geeft over een wijsgerig onderwerp in relatie tot yoga en de yogafilosofie (docenten en hoogleraren Indologie, religiewetenschappen, kunstgeschiedenis, westerse en oosterse filosofie). Elke lesdag begint met yoga en meditatie door een docent uit ons eigen team, geïnspireerd op het onderwerp van de dag, waardoor je de kennis niet alleen mentaal maar ook op een dieper gevoelsniveau kunt ervaren. De lesdagen zijn eenmalig, ze worden niet in een ander seizoen herhaald.

De laatste lesdag van de cursus is de museumdag waarbij we een bezoek brengen aan het Rijksmuseum Amsterdam. Paul van der Velde en Nanda Geerling verzorgen de rondleidingen waarin zij de verbinding leggen tussen de kunst in Azië en Europa met het thema van de cursus.

Data, lezingen en sprekers
Alle lesdagen zijn op zondagen van 11.00-16.00 uur, de museumdag: 9.30-17.00 uur

De lessen Yoga en meditatie worden gegeven door Anneke Verweijen en Diana Plenckers.

Yoga en wijsbegeerte als module
Wanneer je je inschrijft voor de gehele module heb je voorrang op in­schrijvingen voor losse lesdagen, heb je toegang tot de museumdag, ontvang je aan het eind van de cursus de geluidsopnames van de lezingen en kun je de cursus afronden met een schriftelijk examen en een individuele toetsbespreking.

De hele cursus (7 lesdagen), afgerond met een examen, geldt als module oude stijl. Samen met 2 lesdagen Yoga en wijsbegeerte in een volgend seizoen (plus bijbehorende toetsvragen) telt deze als module nieuwe stijl.

Filosofie op zondag 
Filosofie op zondag is een losse lesdag van de cursus Yoga en wijsbegeerte.

Lezingen naluisteren
Hier vind je alle lezingen vanaf 2012. Professionele opnames die je tegen vergoeding kunt downloaden. Twee lezingen bieden we gratis aan, zodat je de sfeer alvast kunt proeven.

Wat studenten zeggen
“Ik vond de lezingen heel inspirerend en van hoog niveau. Dat kwam met name door de echtheid en de openheid van degenen die de lezing gaven. Stuk voor stuk supergoed. En de yogalessen waren erg mooi aangesloten op de thema’s.” – Monique

 

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.