Yoga en wijsbegeerte

Yoga en wijsbegeerte is een cursus met één zondag per maand (van eind september tot half april) een gastspreker die vanuit zijn of haar vakgebied een lezing geeft over een wijsgerig onderwerp in relatie tot yoga en de yogafilosofie (docenten en hoogleraren Indologie, religiewetenschappen, kunstgeschiedenis, westerse en oosterse filosofie). Elke lesdag begint met yoga en meditatie door een docent uit ons eigen team, geïnspireerd op het onderwerp van de dag, waardoor je de kennis niet alleen mentaal maar ook op een dieper gevoelsniveau kunt ervaren. De lesdagen zijn eenmalig, ze worden niet in een ander seizoen herhaald.

De laatste lesdag van de cursus is de museumdag waarbij we een bezoek brengen aan het Rijksmuseum Amsterdam. Paul van der Velde en Nanda Geerling verzorgen de rondleidingen waarin zij de verbinding leggen tussen de kunst in Azië en Europa met het thema van de cursus.

Thema Filosofie op zondag seizoen 2020/2021: Grote denkers in Oost en West
In dit seizoen Yoga en Wijsbegeerte komen verschillende grote filosofen uit India en uit de westerse wereld aan bod. We leren hun denkbeelden kennen en wat ze hebben bijgedragen aan de filosofie en de spiritualiteit in hun tijd en in onze tijd.
Het schriftelijk examen wordt samengesteld en individueel nabesproken door Nanda Geerling.
Yoga en wijsbegeerte is open voor geïnteresseerden die niet de yogaopleiding doen en is ook te volgen als bijscholing (met bewijs van deelname en bijscholingspunten VYN).

Data, lezingen en sprekers
Alle lesdagen zijn op zondagen van 11.00-16.00 uur, de museumdag: 9.30-17.00 uur

 

  • 12 sept 2020, 11.00-16.00 uur (inhaaldag seizoen 2019/2020): Yoga en boeddhisme – André van der Braak
    Vandaag de dag proberen veel hedendaagse yogaleraren en boeddhistische leraren een brug te slaan tussen de klassieke yogatraditie en het boeddhisme. In deze lezing zal André van der Braak een kritische bespreking geven van verschillende van zulke pogingen.
    Zowel de yogatraditie als het boeddhisme zijn voortgekomen uit de bredere Indiase traditie van de Veda’s en de Upanishaden. Ondanks die gezamenlijke voedingsbodem worden ze vaak voorgesteld als tegengestelde leringen. Zo wordt het bestaan van een waar Zelf in de yoga (atman) gesteld tegenover de boeddhistische ontkenning van iedere vorm van zelf (anatman). Toch zijn er ook vele overeenkomsten tussen yoga en boeddhisme. Zo is bijvoorbeeld de tekst van Patanjali’s Yogasoetra’s opgebouwd rondom de structuur van een achtvoudig pad, net zoals de boeddhistische leringen.
    Een vruchtbare dialoog tussen yoga en boeddhisme kan bijdragen aan een rijker en dieper begrip van yoga, teneinde nieuwe impulsen te geven aan de yogabeoefening.
    André van der Braak is verbonden aan de faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam als hoogleraar boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities. Daarnaast is hij werkzaam als zelfstandig zenleraar in Baarn.Volg onze facebookpagina of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Filosofie op zondag
Filosofie op zondag is een losse lesdag van de cursus Yoga en wijsbegeerte.

Yoga en wijsbegeerte als module
Wanneer je je inschrijft voor de gehele module heb je voorrang op in­schrijvingen voor losse lesdagen, heb je toegang tot de museumdag, ontvang je aan het eind van de cursus de geluidsopnames van de lezingen en kun je de cursus afronden met een schriftelijk examen en een individuele toetsbespreking.

De hele cursus (7 lesdagen), afgerond met een examen, geldt als module oude stijl. Samen met 2 lesdagen Yoga en wijsbegeerte in een volgend seizoen (plus bijbehorende toetsvragen) telt deze als module nieuwe stijl.

Lezingen naluisteren
Hier vind je alle lezingen vanaf 2012. Professionele opnames die je tegen vergoeding kunt downloaden. Twee lezingen bieden we gratis aan, zodat je de sfeer alvast kunt proeven.

 

Wat studenten zeggen

“Ik vond de lezingen heel inspirerend en van hoog niveau. Dat kwam met name door de echtheid en de openheid van degenen die de lezing gaven. Stuk voor stuk supergoed. En de yogalessen waren erg mooi aangesloten op de thema’s.” – Monique

 

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.