Adem en prānāyāma

Als je als yogabeoefenaar het achtvoudige pad van Patañjali serieus neemt (yama, niyama, āsana, prānāyāma, pratyāhāra, dhārana, dhyāna, samādhī) dan kom je vroeg of laat bij de beoefening van het vierde onderdeel terecht: prānāyāma, de yoga­wetenschap van adem en adembeheersing.

De cursus Adem en Prānāyāma leert je je levensenergie (prāna) kennen én beheersen. Middels oefeningen krijg je vat op de levens­energie. Je adem wordt langzamer, subtieler, je leert pauzes toe te laten, zowel na de inademing als ook na de uitademing. Zo beïnvloed je je geest, die kalmer en stiller wordt. Vandaar wordt er wel gezegd: prānāyāma is de opstap naar meditatie. Je lichaam wordt door ademoefeningen in een nieuwe verbinding gebracht met je bewustzijn.

De oefeningen leren je omgaan met een breder spectrum zuurstof- en kooldioxideverhoudingen in het bloed. Daardoor ben je zowel energiek (door verhoogd O2-gehalte) als tegelijkertijd meer ontspannen (verhoogd CO2-gehalte).

Prānāyāmabeoefening reinigt de nādi’s, de subtiele kanalen, die zich in het ademlichaam bevinden. Hoe meer de nādi’s zich openen, des te makkelijker en vrijer zal je levensenergie kunnen stromen. Je voelt je vitaal, helder, ruim, licht, waak­zaam en toch ontspannen. Dit alles omdat het ademlichaam verlevendigd wordt en apāna vāyu in verbinding wordt gebracht met prāna vāyu. Prānāyāma is een krachtige ondersteuning van je spirituele pad.

Tijdens de lessen wordt dieper ingegaan op de betekenis en de correcte uitvoering van de verschillende prānayāma’s waaronder: ujjāyi, de bandha’s, aśvini mudrā, kapālabhāti, bhastrikā, nādī śodhana prānāyāma, viloma prānāyāma, agnisara dhauti, samavritti prānāyāma, śītali en śitakari prānāyāma, sūrya en chandra bhedana prānāyāma.

Adem en Pranayama

De yogalessen zijn intensief waarbij een ver­scheidenheid aan āsana’s aan bod komt, als voor­bereiding op prānāyāma, maar ook āsana’s in combinatie met prānāyāma. Als student wordt van je verwacht dat je gedurende de cursus regelmatig thuis oefent. Alleen dan is het mogelijk om je de ademoefeningen eigen te maken en tot een werkelijke verdieping te komen van je eigen adembeheersing.

De cursus wordt afgesloten met een praktijk­examen.

Adem en Prānāyāma kun je volgen wanneer je de cursus Adem en Ademtherapie of het derde basis­jaar hebt afgerond.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.