Anatomie en Yoga

Voor een yogadocent is het van belang om kennis te hebben van de bouw en functies van het menselijk lichaam. De aandacht gaat in eerste instantie uit naar het gezonde functioneren, maar hier en daar zullen als toelichting op een onder­werp ook ziektebeelden aan bod komen. In deze cursus  leggen we bij de behandeling van de stof zo veel mogelijk verbindingen met yoga. Elke lesdag begint daarom met een yogales waarin het onderwerp vanuit de yoga zal worden benaderd met specifieke āsana’s, ontspanningsoefeningen, visualisaties en meditaties. De theoretische lesstof wordt daardoor gedragen door de bewuste persoonlijke ervaring.

De laatste lesdag brengen we een bezoek aan de Medische Faculteit Utrecht voor een Practicum Anatomische Preparaten.

anatomie-fysiologie

Onderwerpen per lesdag

  1. algemene bouw: cellen, weefsels, orgaan    stelsels
  2. bewegingsapparaat
  3. circulatiestelsel; huid en onderhuids bindweefsel
  4. ademhalingsstelsel
  5. zenuwstelsel
  6. hormoonstelsel, mannelijk en vrouwelijk voortplantingsstelsel
  7. spijsverteringsstelsel

Anatomie en Yoga is een verplichte module voor het diploma van de vierjarige opleiding. Je kunt deze volgen naast elk ander studiejaar. Wel wordt uitgegaan van voldoende ervaring met yoga om de verbinding met de theorie te kunnen leggen. Als je een medische opleiding hebt afgerond kun je voor deze module vrijstelling krijgen.

De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk examen.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.