Anatomie/Fysiologie

Voor een yogadocent is het van belang om voldoende kennis te hebben van de (normale) bouw en functies van het menselijk lichaam. In deze cursus leggen we bij de behandeling van de stof zo veel mogelijk verbindingen met yoga. De aandacht gaat in eerste instantie uit naar het normale functioneren, maar hier en daar zullen als toelichting op een onderwerp ook ziektebeelden aan bod komen. Met een medische opleiding kun je voor deze cursus vrijstelling krijgen.

Vanaf januari 2018 wordt de cursus uitgebreid van 30 naar 37 contacturen met daardoor meer tijd en meer begeleiding in de lesstof en elke lesdag een yogales waarin het onderwerp vanuit de yoga zal worden benaderd. De nieuwe cursus heet: Anatomie en Yoga.

Anatomie:Fysiologie

Onderwerpen per lesdag

  1. algemene bouw: cellen, weefsels, orgaan    stelsels
  2. bewegingsapparaat
  3. circulatiestelsel; huid en onderhuids bindweefsel
  4. ademhalingsstelsel
  5. zenuwstelsel
  6. hormoonstelsel, mannelijk en vrouwelijk voortplantingsstelsel
  7. spijsverteringsstelsel

De laatste lesdag brengen we een bezoek aan de Medische Faculteit Utrecht voor een Practicum Anatomische Preparaten.

In de lessen wordt gebruik gemaakt van het boek Anatomie en fysiologie van de mens van L. Gregoire (druk 3 of 4). Dit boek dien je zelf aan te schaffen.

Anatomie/Fysiologie; Anatomie en Yoga wordt afgesloten met een schriftelijk examen.

 

 

 

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.