Ayurvedische beginselen

Ayurveda is de gezondheidsleer uit India met een geschatte 5000 jaar oude oorsprong. Het komt voort uit hetzelfde gedachtegoed als yoga. Als yoga­beoefenaar, maar zeker als yogadocent is enige kennis van ayurveda  onmisbaar. Je krijgt meer inzicht in lichaam en bewustzijn en uit welke krachten beide zijn opgebouwd.
In de cursus behandelen we de historische en filosofische achtergronden van ayurveda, de Tridosha-theorie, de functies van vata, pitta, kapha, hoe je deze kunt verstaan en ook praktisch kunt hanteren.
Elke les beginnen we met een ayurvedische maal­tijd, waardoor je zelf de smaak en de uit­werking ervan kunt ervaren. Voorafgaand aan de les wordt de maaltijd bereid door de docent en enkele studenten. Ayurvedisch koken en eten is een vorm van yoga en wordt Anna Yoga genoemd (‘anna’ betekent  ‘voedsel’  in het Sanskriet).
De laatste lesdag koken we gezamenlijk en be­kijken we de film Ayurveda, the art of being waarin de plaats van ayurveda in de hedendaagse Indiase samenleving in beeld is gebracht. Bij de individuele nabespreking van het examen krijg je ook enkele persoonlijke gezondheidsadviezen.

ayurvedische-beginselen

 

Onderwerpen

  • de drie dosha’s: vata, pitta, kapha
  • onderzoeken van je eigen constitutie
  • de relatie Ayurveda en yoga
  • āsana’s voor de verschillende vayu’s
  • het belang van diverse klassieke reinigingsmethoden, o.a. pancha karma
  • opbouw van het lichaam: dhātu’s, srota’s en het begrip agni
  • het begrip smaak (rāsa)
  • ziekte en gezondheid volgens Ayurveda
  • basiskennis en toepassing van de Ayurvedische kookkunst
  • recepten uit de Ayurvedische keuken

De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk examen.

Ayurvedische beginselen is ook open voor geïnteresseerden van buiten de opleiding.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.