Mantra/Yantra

Mantra is de klank van yantra en yantra is de visuele vorm van mantra. Mantra yoga en Yantra yoga zijn beide klassieke meditatietechnieken.
In de Indiase yogatraditie worden veel yoga­oefeningen begeleid door mantra’s. Hierdoor reguleer je je adem en versterk je je concentratie. Mantra’s maken het gemakkelijker om in de juiste gemoedstoestand te komen voor meditatie. Yantra’s zijn getekende diagrammen die in de yogatraditie worden gebruikt om het denken te leren beheersen. Het zijn instrumenten om het bewustzijn in een specifieke ervaringstoestand te brengen. Elke yantra is het symbool van een specifieke energie, maar is ook een werktuig om die energie te leren kennen en hanteren.

mantra-yantra

In deze cursus wordt de betekenis en toepassing van mantra’s en yantra’s behandeld. Je leert diverse mantra’s en hoe deze te gebruiken; yantra’s te construeren en schilderen volgens vaste basisprincipes; meditatie met behulp van mantra’s en yantra’s. Onder andere de Chakra-vyū-yantra: een visualisatie van het labyrint waar de mens doorheen gaat op weg naar het leven. Het werken met deze yantra brengt je bij je eigen geboorte-ervaring.
Verder zullen o.a. Ganesha yantra en de Das Mahavidiya’s aan bod komen. Een aantal lessen werken we met de elementen in vorm en kleur.
Tijdens de laatste les worden alle behandelde mantra’s gezongen en wordt je vaardigheid met deze mantra’s beoordeeld.

De cursus wordt afgesloten met een mondeling examen waarbij je ook je zelf getekende en geschilderde yantra’s toont. Je eigen ervaring in het werken met de mantra’s en de yantra’s wordt tijdens het examen besproken.

Mantra/Yantra is ook open voor geïnteresseerden van buiten de opleiding. Enige kennis van de chakrafilosofie is een voordeel.

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.