Yoga en meditatie

Zowel in de yogasutra’s als in de boeddhistische teksten wordt gesproken over meditatie als weg naar bevrijding en verlichting. Dat zijn grote woorden die snel kunnen klinken als abstract, ver weg, of moeilijk te realiseren.
In deze cursus leggen we de verbinding tussen deze begrippen en de werkelijkheid van alledag. Hoe kunnen we meer vrijheid ontwikkelen, op ons yogapad en überhaupt in ons leven?
Tijdens de lessen bestuderen we het pad van de bevrijding dat zowel in de yoga- als in de boed­dhistische filosofie wordt geschetst. We vergelijken de hoofdthema’s van beide stromingen, die op een aantal punten verschillen maar eens­gezind zijn in hun visie dat onwetendheid de basis is van onze onvrijheid. Als we deze eeuwenoude wijsheden in onszelf herkennen, ontwikkelen we inzicht. Meer inzicht, meer vrijheid.

De theorie wordt steeds nadrukkelijk verweven met de praktijk van yoga en meditatie. In de cursus worden stapsgewijs verschillende meditatietechnieken aangeboden, zowel uit de yogatraditie als uit de rijke meditatietraditie van het boeddhisme. Tijdens alle lesdagen beoefenen we naast yoga ook uitgebreid meditatie. Hierdoor kunnen we een stevige basis leggen voor de beoefening, en van daaruit verdere verdieping, die ons gemakkelijk kan inspireren tot de oefenpraktijk thuis.

yoga-meditatie

Onderwerpen

 • de yoga sutra’s van Patañjali
 • hoofdlijnen van de boeddhistische filosofie
 • yoga en prānāyāma
 • de volgende klassieke meditatievormen:
  •  concentratie-meditatie
  •  meditatie met open gewaarzijn
  •  hart-meditatie
  •  meditatie met visualisatie

De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk examen.

Yoga en Meditatie is een module voor studenten van de opleiding, maar kan ook worden gevolgd als cursus door geïnteresseerden van buiten de opleiding. Zij hebben voorafgaand aan de cursus een aanmeldingsgesprek met de docent.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.