Chakrapsychologie

Chakrapsychologie is een uitbreiding van de kennis van de chakrafilosofie van het derde basisjaar (Jaar 3: inzicht in de chakra’s). Het specialisatiejaar verlangt voldoende bereidheid om gedurende het seizoen een strengere oefendiscipline te volgen en ook enkele leefregels ten aanzien van voeding, hygiëne en leefstijl. Eigen verantwoordelijkheid en zelfdiscipline zijn nodig om het inzicht van met name zesde (Ajña) chakra te wekken waardoor je de chakrapsychologie op een dieper niveau kunt leren verstaan.

In de lessen doorlopen we opnieuw alle chakra’s, waarbij we ook in zullen gaan op blokkades, hoe deze zich kunnen tonen en wat je daaraan kunt doen met yoga, prānāyāma, meditatie, mantra’s, yantra’s en op andere manieren. Je hebt als student een actieve rol door je eigen ervaringen in te brengen en ook wat je observeert bij je yogacursisten. Onderdeel van dit specialisatiejaar is het individueel leren begeleiden van anderen. Ervaring in het geven van yogales, ademtherapie en/of ayurvedische massage is een voordeel om aan te sluiten op de aangeboden lesstof.
De yogalessen hebben een intensief oefenniveau. We werken met mantra’s, bīja-mantra’s, prānāyāma en meditatie.

chakrapsychologie

Onderwerpen

  • āsana, prānāyāma, meditatie, mantra’s, bīja-mantra’s, yantra’s en visualisaties voor de verschillende chakra’s
  • elementen, chakra’s, kosha’s, linga’s en hun onderlinge relatie
  • chakra’s, microchakra’s en overgangen tussen de chakra’s
  • interactie van wervelkolom, spieren, organen en bewustzijn
  • het achtvoudige pad van Patañjali in relatie tot de chakra’s
  • openingen en blokkades van rechter-, linker- en centrale kanaal van de sushumna en hoe daarmee om te gaan

Themaweekend Gāyatrī

De Gāyatrī-mantra is een vedische hymne die nog altijd door veel yogi’s in India beoefend wordt bij zonsopgang en zonsondergang. Wanneer gezongen in combinatie met de bijbehorende mudra’s is het een meditatieve techniek die krachtig werkt op Ajña chakra.
De oude commentatoren van de Veda’s zeggen dat de essentie van de Rig Veda is samengetrokken in de Gāyatrī en de essentie van de Gāyatrī weer in een onderdeel van deze mantra.
Zoals in de Zonnegroet de kracht van de zon wordt gebruikt om gezondheid en vitaliteit te bevorderen, zo wordt in de Gāyatrī de zon gezien als het symbool van het allesdoordringende bewustzijn.

In dit themaweekend leer je de Gāyatrī mantra, betekenis en achtergronden, de mudra’s en hoe deze uit te voeren. Ook leer je werken met de Gāyatrī-yantra. Verder: intensieve yogalessen, prānāyāma en meditatie bij zonsopgang. Op zaterdagavond is er een workshop Nada Yoga door Danny Becher, waarbij je meer inzicht krijgt in het wezen van klank en de werking van mantra’s.

Toelating
Voorwaarde voor deelname aan dit specialisatiejaar is dat het derde basisjaar (Jaar 3: inzicht in de chakra’s) en Adem en Ademtherapie óf Ayurvedische massage afgerond moeten zijn.

In het algemeen adviseren wij om dit specialisatie­jaar niet direct aansluitend aan de basisopleiding te doen, maar minimaal één jaar de tijd te nemen tussen Jaar 3 en Jaar 4 om je de kennis van de chakrafilosofie werkelijk eigen te maken. Dit specialisatiejaar wordt ook wel gekozen als verdiepingsjaar enige jaren na het afronden van de yogaopleiding.

Het specialisatiejaar Chakrapsychologie wordt afgesloten met een theorie- en een praktijkexamen (P2).

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.