Naar aanleiding van het nieuws dat de Saswitha Opleiding in 2023 haar laatste jaar in gaat, krijgen wij heel veel vragen. Veel antwoorden zijn te vinden op de website, maar voor het gemak hebben we de meest gestelde vragen mét de antwoorden hier op een rijtje gezet. Deze pagina wordt bijgewerkt als er nieuwe vragen blijken te zijn.
V: Wat moet ik doen voor mijn 200-uurs certificaat?
A: Voor het 200-uurs certificaat zijn vereist: Basisjaar (100 uur); Didactische vorming (100 uur); module Anatomie en yoga (37 u). Alle onderdelen moeten zijn afgerond met examens en het P1. Vrijstelling voor de module Anatomie en yoga is mogelijk als je kunt aantonen dat je een medische opleiding hebt afgerond. Je hebt dan toch de voor het certificaat vereiste 200 contacturen gevolgd.
V: Wat moet ik doen voor mijn 500-uurs diploma?
A: Voor het 500-uurs diploma zijn de volgende onderdelen vereist: Basisjaar, Didactische vorming, Verdieping: Chakravidya (tezamen 300 uur), 200 uur specialisatie (bestaande uit: 185 lesuren en 15 uur afrondende examens en scriptiebegeleiding).
De 200 uur specialisatie zijn op verschillende manieren samen te stellen:
- 1 specialisatiejaar (74 u) en 3 modules (111 u), incl. Anatomie en yoga. Alle onderdelen dienen afgerond te zijn met examens en P2. Of:
- 5 modules (185 u), incl. Anatomie en yoga. Alle onderdelen dienen afgerond te zijn met examens en een P2. Of:
- 2 specialisatiejaren (148 u) en 1 module (37 u): Anatomie en yoga of een andere module. Alle onderdelen dienen afgerond te zijn met examens en P2.
- De 500-uurs opleiding rond je af met de eindscriptie.
V: Wat zijn korte en wat zijn lange modules?
A: Korte modules tellen 30 contacturen. Dit zijn: Ayurvedische massage en Yoga en wijsbegeerte. Ook Ayurvedische beginselen was tot 2020 een korte module (d.w.z. in 2019 en daarvóór). Vanaf 2020 werd de module Ayurvedische beginselen online gegeven en is deze verlengd naar 37 uur. Alle overige modules zijn ook lange modules (=37 u). Kom je uren tekort voor je 500-uurs diploma, dan kun je deze aanvullen met het themaweekend Yoga en Ayurveda (14 u).
V: Welke cursussen starten er vanaf januari 2023?
A: Ayurvedische massage (v.a. ma 16 jan 2023); Ayurvedische beginselen online (v.a. vr 20 jan 2023); Yoga voor kinderen en jongeren (v.a. vr 20 jan 2023); Anatomie en yoga (v.a. vr 27 jan 2023); Adem en prānāyāma (v.a. vr 27 jan 2023); Yoga en meditatie (v.a. vr 3 febr 2023). Het themaweekend Yoga en Ayurveda staat gepland voor 1 en 2 april 2023 en gaat door bij voldoende inschrijvingen. Zie voor alle data het lesrooster.
V: Welke cursussen starten er in sept. 2023?
A: In september 2023 starten: Didactische vorming (versneld); Chakravidya (versneld); Chakrapsychologie (versneld); Adem en ademtherapie; Anatomie en yoga; Yoga voor ouderen. Voor deze studiejaren en modules kun je je nu alvast aanmelden. Medio januari is het rooster voor najaar 2023 gereed en versturen we de betreffende inschrijfformulieren.
V: Kan ik Chakravidya en Chakrapsychologie tegelijkertijd volgen?
A: Nee, dat kan helaas niet. Het verdiepingsjaar Chakravidya moet afgerond zijn vóórdat je met het specialisatiejaar Chakrapsychologie start. Chakrapsychologie is het vervolg op Chakravidya.
V: Ik heb een mail gestuurd om mij in te schrijven maar ik heb nog geen antwoord ontvangen.
A: Vanaf het moment dat het nieuws bekend werd dat de Saswitha Opleiding in 2023 haar laatste jaar in gaat zijn wij overspoeld met mails en telefoontjes. We doen ons best om iedereen zo snel mogelijk te antwoorden en aan iedereen die dat wil een inschrijfformulier te sturen, als eerste voor de cursussen die in januari en februari starten. Dit kan enkele dagen duren. We vragen je begrip hiervoor.
Wij krijgen veel mails met vragen over wat mensen in het verleden aan cursussen hebben gevolgd. Wat ons helpt is als je eerst zelf nakijkt welke cursussen je hebt gevolgd en hebt afgerond. Wanneer die vragen ook bij ons worden neergelegd kost het veel tijd als wij dat voor iedereen individueel moeten nakijken. Alvast bedankt.
V: Ik heb nog geen bevestiging van mijn inschrijving ontvangen.
A: Wanneer wij je inschrijfformulier én je betaling voor een cursus hebben ontvangen ben je in principe ingeschreven. Als er te weinig inschrijvingen voor een cursus zijn, dan kunnen wij nog niet definitief bevestigen of deze doorgaat. Zodra er voldoende inschrijvingen zijn, ontvang je bericht.
Als er voor een cursus teveel inschrijvingen zijn, leggen we een wachtlijst aan en kijken of er nog andere mogelijkheden zijn om aan de grote vraag tegemoet te komen. Dit alles zijn wij aan het inventariseren. Zodra we hier meer zicht op hebben, ontvang je bericht. Wanneer een cursus niet doorgaat of je kunt niet geplaatst worden in de cursus van je keuze retourneren wij uiteraard je betaling.
V: Is het zinvol om te wachten tot het zeker is dat een cursus doorgaat?
A: Voor sommige cursussen ontvangen we veel inschrijvingen, voor andere minder. Dit wisselt soms per dag. Misschien is jouw inschrijving wel die ene die het mogelijk maakt dat een cursus doorgaat. Of de cursus is ineens vol omdat je gewacht hebt. Als je een cursus wil doen, kun je je dus beter inschrijven.
V: Wordt het specialisatiejaar Zwangerschapsyoga in september niet meer aangeboden?
A: Dit specialisatiejaar staat inderdaad niet gepland. Je kunt ons laten weten wanneer je je hiervoor had willen inschrijven. Wanneer er veel aanvragen zijn, gaan wij kijken of wij hier een mogelijkheid toe zien. Het is wel aan te raden om een tweede keuze aan te geven voor het geval het specialisatiejaar toch niet doorgaat.
V: Wordt Ayurvedische beginselen in september niet meer aangeboden?
A: Ayurvedische beginselen staat gepland voor jan-juni 2023, niet voor het najaar. Je kunt ons laten weten wanneer je je hiervoor had willen inschrijven. Wanneer er veel aanvragen zijn, gaan wij kijken of wij een mogelijkheid zien om deze nogmaals aan te bieden. Het is wel aan te raden om een tweede keuze aan te geven voor het geval deze cursus toch niet doorgaat.
V: Ik moet nog toetsen inleveren van eerder gevolgde studiejaren, kan dat nog?
A: Er zijn nog veel onafgemaakte toetsen die nog om afronding en nabespreking vragen. Om de nakijk-druk van alle toetsen te spreiden vragen we met klem aan iedereen die nog een afronding wil van een toets van voorgaande jaren om deze niet later dan januari 2023 in te leveren.
V: Kan ik mijn scriptie nog afmaken?
A: Speciaal voor degenen die in 2023 nog hun eindscriptie willen schrijven is er zaterdag 21 januari a.s. van 16.00-18.00 u een extra introductiemiddag Scriptiebegeleiding. Wees erbij en je weet alles wat je moet doen om je eindscriptie tot een goed einde te brengen. Anneke Verweijen behandelt in deze bijeenkomst: algemene informatie over het schrijven van je scriptie, de eisen waaraan de scriptie moet voldoen, hoe je onderwerp te kiezen, te onderzoeken en uit te werken, de tijdsplanning voor het inleveren van je opzet en de volgende versies. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen. Er zijn geen kosten aan deze bijeenkomst verbonden. Deelname geldt als 2 contacturen. De middag is ook met Zoom te volgen. Graag van tevoren schriftelijk aanmelden bij het secretariaat. Je ontvangt dan ook de Zoom-link. Wij doen ons best om iedereen die zich voor deze middag aanmeldt in 2023 nog te kunnen begeleiden.
V: De telefoon werd niet opgenomen toen ik belde.
A: Vanaf het moment dat het nieuws bekend werd dat de Saswitha Opleiding in 2023 haar laatste jaar in gaat zijn wij overspoeld met mails en telefoontjes. Daardoor zijn we soms in gesprek. We vragen je begrip hiervoor.
Het secretariaat is telefonisch bereikbaar op ma en di van 9.00-14.00 u: vr van 9.00-17.00 u.
Voor vragen over je persoonlijke afstudeerplan kun je per mail of telefonisch contact opnemen met Anneke of Diana.
V: Ik vind het heel erg dat de opleiding stopt. Kon het niet anders?
A: Het is met pijn in het hart dat wij deze beslissing hebben moeten nemen. Dit hebben wij niet lichtvaardig gedaan maar noodgedwongen. We doen ons best om zoveel mogelijk van onze studenten en oud-studenten toch nog te begeleiden naar een 200-uurs certificaat of 500-uurs diploma.
V: Ik heb alle onderdelen voor mijn 500-uurs diploma of mijn 200-uurs certificaat afgerond, wanneer kan ik dit ontvangen?
A: De eerstvolgende diploma-uitreiking is zondag 25 juni 2023. Wanneer je alle onderdelen hebt afgerond voor het 500-uurs diploma of voor het 200-uurs certificaat, stuur dan een mail naar het secretariaat met daarin: alle afgeronde onderdelen met de jaartallen wanneer je deze hebt gevolgd, je achternaam en je voornamen zoals je deze op het diploma/certificaat vermeld wil zien, je geboortedatum en je geboorteplaats. Op de diploma-uitreiking ontvang je dan je diploma/certificaat. Ook de andere certificaten van studiejaren en modules die dit seizoen zijn afgerond liggen vanaf die datum klaar.