Mantra/Yantra

Workshop Mantra/Yantra
Ganesha, voor elk nieuw begin!

Het nieuwe jaar begint en iedereen start weer met goede voornemens en nieuwe plannen. In de spirituele traditie van India wordt Ganesha gezien als de helper op je pad bij alles wat je gaat beginnen. Of dat nu een nieuwe onderneming is, een nieuwe fase in je leven, een nieuwe dag of de start van je yogabeoefening of meditatie. Ganesha staat voor die kracht in het universum (en in jezelf!) die het mogelijk maakt om obstakels op je weg het hoofd te bieden.

Mantra Yoga en Yantra Yoga zijn manieren om je in verbinding (=yoga) te brengen met je eigen bewustzijn en je innerlijke kracht. Mantra is klank, yantra is vorm, ze horen bij elkaar. Voor Ganesha zijn er meerdere mantra’s en yantra’s.

Ganesha kent vele namen, Ganapati is er één van. Ganapati heeft ook een eigen yantra, die anders is dan de klassieke Ganesha yantra. Ganapati yantra heeft twee schuin over elkaar heen geplaatste vierkanten in zich die samen een achtpuntige ster vormen. Deze vertegenwoordigen de stabiele en dynamische kracht die je in het leven nodig hebt om datgene wat je te doen hebt aan te kunnen pakken. De kwaliteiten van eerste chakra, stabiliteit en daadkracht, liggen erin besloten.

In deze tweedaagse workshop leer je zelf de Ganapati yantra tekenen en in te kleuren volgens de richtlijnen van Harish Johari, die zijn werk baseerde op de klassieke tantrische yogatraditie.

Ook leer je diverse mantra’s voor Ganesha en Ganapati. We beginnen elke les met enkele hatha yoga oefeningen en de voorbereidingsmantra’s. De betekenis van Ganesha leer je kennen en ervaren door zelf de yantra te maken, door de verhalen en achtergronden, de oefeningen, de mantra’s en de meditatie. Een goed begin van 2019 voor alles wat je van plan bent!

Irma Jaspers houdt zich al enkele decennia intensief bezig met mantra’s en yantra’s. Als docent van de Saswitha Opleiding heeft zij inmiddels honderden yogastudenten kennis laten maken met een veelheid aan klassieke mantra’s en met yantra’s van o.a. de chakra’s, de planeten en de verschillende vormen van Shakti. Deze workshop geeft zij in januari 2019 voor de eerste keer.

Ganapati

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.