Nietzsche en Zen – lezing André van der Braak

andre-van-der-braakDe derde lesdag van de cursus Yoga en wijsbegeerte van zondag 17 januari a.s. zal via Zoom plaatsvinden. Gastspreker is prof. dr. André van der Braak, hoogleraar boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities, tevens zenleraar. De yogales in de ochtend wordt gegeven door Anneke Verweijen.
Over de lezing: De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche (1844-1900) staat bij het grote publiek bekend als een geharnaste bestrijder van religie en spiritualiteit: ‘God is dood!’ is zijn meest gevleugelde uitspraak. Echter, met deze uitspraak bedoelde Nietzsche dat de oude manieren van spreken over God voor ons niet meer werken, en dat we op zoek moeten gaan naar een nieuw spreken over ‘God’. Hij was daarbij ten zeerste geïnteresseerd in de mogelijke beloften van oosterse spiritualiteit, zowel Vedanta als boeddhisme.
In deze lezing bespreekt André van der Braak Nietzsches aanzetten tot een nieuwe spiritualiteit die ‘de aarde trouw blijft’. Zo’n spirituele praktijk die alles omarmt kan ook gevonden worden in de hedendaagse beoefening van yoga en Zen. Aan de hand van zijn boek over Nietzsche en Zen bespreekt hij verschillende parallellen tussen Nietzsche en Zen.
Aanmelden voor deze lesdag kan nog tot vrijdagmiddag 16 uur. Deelnamekosten: € 85,-. Mail of bel naar het secretariaat om je aan te melden: 030 229 27 44. Je ontvangt een Zoom-link. Klik hier voor meer info over de reeks Filosofie op Zondag.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.