Pieter-Weltevreede

Pieter Weltevrede

Docent Yantra’s en mandala's

Achtergrond

In 1977 ontmoette Pieter zijn guru Sri Harish Johari, een veelzijdig kunstenaar en schrijver van vele boeken o.a. over chakras, tantra, swara yoga, numerologie, edelstenen, massage en koken.
Johari was een veelzijdig kunstenaar. “Als je yoga wil beoefenen, dan moet je iets met kunst doen”, was een uitspraak, die Pieter’s leven heeft beïnvloed.

Naast de vele lezingen waren er ook workshops chakras, yantra’s en mandala’s schilderen. Spelenderwijs maakte Pieter kennis met de symboliek van kleuren en vormen, die verbonden zijn met de verschillende energieën om ons heen, zoals de planeten en de elementen, maar ook met meer subtiele krachten zoals leven en dood, kunst en wijsheid. Belangrijk onderwerp waren de Mahavidyas oftewel de godinnen van wijsheid.

In 1988 ging Pieter voor de eerste keer naar India om meer ter leren over het gebruik van kleuren bij de schilderleraar van Johari: Sri Chandra Bal. Samen hadden zij een wastechniek ontwikkeld, die ontstaan was in de school van Rabindranath Tagore (Santi Niketan). Vele jaren studie bereikten een hoogtepunt met de creatie van het boek “The Birth of Ganga” met 50 schilderijen in de wastechniek op zijde. Daarna volgden nog vele kinderboeken bij Inner Traditions over Ganesha, Krishna, Parvati en Ram. Ook heeft Pieter illustraties gemaakt voor veel boeken van zijn guru.

Bijna vanaf het begin heeft Pieter lesgegeven in yantra en mandala schilderen. Eerst in Nederland en later in de VS en India.

Nog steeds gaat Pieter met zijn vrouw Geva elk jaar naar India om meer inzicht te krijgen in de praktische kant van yoga. Pieter: “Uiteindelijk is het dagelijks leven belangrijker dan yoga. Kunst is dan een geweldige manier om dat dagelijks leven in te vullen, waarbij het hoogst haalbare ‘de kunst van leven’ is”.

Veel schilderijen van Pieter kun je bekijken op: sanatansociety.org en sagarworld.com.


Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.