Yogafestival Terschelling 2018, thema: Verwondering

yogafestival-terschelling-2018Hieronder vind je het programma van Saswitha Opleiding op Yoga Festival Terschelling. Download hier de flyer.

Het Saswitha Yoga Team is er ook dit jaar weer bij! Ons programma vind je hieronder. VerWONDERing is het thema van het vrolijke en inspirerende zomerfestival op het mooie waddeneiland Terschelling. Met ruim 70 workshops per dag, 25 yogavormen en circa 50 docenten en muzikanten die er hun liefde voor yoga met de deelnemers en met elkaar delen.

Yogalessen geïnspireerd op de Mahābhārata

Vyāsa, de verteller van de Mahābhārata, zelf overigens een belangrijk personage in het verhaal, zegt in de introductie op het omvangrijke epos: “Wat in dit boek wordt gevonden aan moraliteit, praktisch leven, sensualiteit en redding, is ook elders te vinden. Wat hier niet is, is nergens in de wereld te vinden.“ Je ziet dit citaat ook wel verkort weergegeven, het krijgt dan een extra filosofische betekenis:

“Wat hier [op aarde] wordt gevonden, is ook elders [in het universum] te vinden. Wat hier niet is, is nergens te vinden.”

Voorprogramma

donderdag 28 juni 2018
15.00-16.30     Saswitha Yoga – Landen in jezelf (Noor Palazzi)
Verstillen, naar binnen keren, landen… In deze les met zowel krachtige als subtiele yoga-oefeningen maak je contact met jezelf. Met je lichaam, je adem, en word je ook van binnen stil. Vandaaruit opent zich je bewustzijn en ontstaat er ruimte voor verwondering.

17.30-19.00     Saswitha Yoga – Inzicht in de chakra’s (Diana Plenckers)
Verwonder je over de zeven bewustzijnsniveaus die in je aanwezig zijn. Ervaar in jezelf de verbinding met de natuur: hoe je denkt en voelt als het aarde-element, als water, als vuur, als lucht, als ruimte. Maar leer ook de verbinding kennen met de chakra’s die de materie overstijgen. Dat alles ben je.

20.45-22.00     Saswitha Yoga – Yoga Nidra (Jeanet Heilbron)
Aan de vooravond van een prachtig yogaweekend een rustige afsluiting van de dag door middel van yogahoudingen en Yoga Nidra waarin je je kan verwonderen over de drie-eenheid: lichaam, adem en bewustzijn.

 vrijdag 29 juni 2018
 7.45- 9.15       Saswitha Yoga – Yoga en (zelf)massage (Diana Plenckers)
Zorg voor je lichaam door middel van massage is een zachte weg naar meer ontspanning en vitaliteit in je leven. We beginnen de dag met een vloeiende combinatie van losmaakoefeningen, massage en asana’s. Verwonder je over de helende kracht van je eigen handen.

11.00-12.30     Saswitha Yoga – Open je hart! (Noor Palazzi)
Een complete yogales met hartopeners, concentratie- en visualisatie-oefeningen. Je liefdevol openstellen voor het leven en voor al wat is. Yoga als bron van levensvreugde.

14.30-16.00     Saswitha Yoga – Dharma van de held (Jeanet Heilbron)
Een energieke, sprankelende yogales waarin de heldenhouding centraal staat in al zijn vormen: staand, in balans, zittend en liggend. Ervaar de held in jezelf en stel jezelf de vraag: wat is mijn Dharma? 

Hoofdprogramma

vrijdag 29 juni 2018
19.00-20.15     Saswitha Yoga – Alles in één (Diana Plenckers)
Eenheid, eenwording, eenzijn, begrippen uit de yogafilosofie die we ook in de hathayogabeoefening kunnen ervaren. Elke āsana is zowel een lichaamshouding, als een adem- en een concentratieoefening. Elke houding een meditatie, een eenheidservaring. Niet alleen voor gevorderden (wat zijn dat eigenlijk?)

zaterdag 30 juni 2018
 5.15- 7.15       Saswitha Yoga – Zon en licht (Jeanet Heilbron)
Vanuit stilte-meditatie de kracht en de betekenis van Surya (de zon) ervaren. De zon als symbool van je eigen (sturende) kracht, de zon als symbool van licht en inzicht. Verwonder je over de schoonheid van de zon door middel van stilte-meditatie en āsana’s.

7.45- 9.15       Saswitha Yoga – Āsana en prānāyāma (Noor Palazzi)
Vitale ochtendles met beweging en verstilling door concentratie op de adem. Het leren kennen en beteugelen van de adem maakt het lichaam krachtig en ontspannen, de geest kalm en helder.

10.30-12.30     Saswitha Yoga – Inzicht in de chakra’s (Diana Plenckers)
Verwonder je over de zeven bewustzijnsniveaus die in je aanwezig zijn. Ervaar in jezelf de verbinding met de natuur: hoe je denkt en voelt als het aarde-element, als water, als vuur, als lucht, als ruimte. Maar leer ook de verbinding kennen met de chakra’s die de materie overstijgen. Dat alles ben je.

14.30-17.00     Strand West: Saswitha Yoga – Mandala van verbondenheid (Saswitha team)
Met elkaar creëren we een enorme mandala in het zand met de zon als symbolisch middelpunt. Gebruikmakend van eigen vormen en verzamelde materialen uit de natuur. Verwondering in verbondenheid.

18.15-19.30     Saswitha Yoga – Wonder van het Zelf (Noor Palazzi)
In deze les met zowel krachtige als subtiele yoga-oefeningen maak je contact met jezelf: met je lichaam, je adem, en word je ook van binnen stil. Vanuit de ontmoeting met het persoonlijke zelf kun je de verbinding ervaren met het universele Zelf. 

In de Mahābhārata zegt Krishna tegen Yudhishtira: “Resist what resists in you. Become yourself.”
(uit de film Mahābhārata van Peter Brook)

19.45-21.00     Saswitha Yoga – Herstel en balans (Jeanet Heilbron)
Een herstellende les die je lichaam, adem en bewustzijn weer in balans brengt. Al hetgeen je ervaren en geleerd hebt de afgelopen dagen kan in rust beklijven om zo vol nieuwe energie weer in het feest op te gaan. Verwonder je over de herstellende kracht van rust en ontspanning.

zondag 1 juli 2018
5.15- 7.15       Saswitha Yoga – Het grote wonder (Diana Plenckers)
Yoga en meditatie tijdens zonsopgang is het bewust ervaren van de overgang van duister naar licht, van onwetendheid naar inzicht. Je stelt je open voor het besef wat werkelijk waar is voor jou en wat niet. Innerlijk ontwaken, intens leven, in het besef van je eigen sterfelijkheid.

In het grote Indiase epos de Mahābhārata wordt aan Yudhishtira (zoon van Dharma, god van de dood en van de ultieme rechtvaardigheid) 100 vragen gesteld, die hij één voor één beantwoordt. Eén ervan gaat over Verwondering.

“What’s the biggest wonder?”
“Every day death strikes us and still we live as if we are immortal.”
(tekst uit de film Mahābhārata van Peter Brook)

7.45- 9.15       Saswitha Yoga – Mysterie van materie (Natanja van den Brink)
Ervaar in deze serie hoe zwaarte en lichtheid samenwerken. Met het verbinden van uitersten doorbreek je patronen. Verwonder je over de kracht van fysieke asana’s in combinatie met de beoefening van tapas (discipline). Van fysieke kracht naar innerlijke kracht. Je overstijgt de materie en subtiel licht kan zich tonen in een afrondende meditatie.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.