Special: Yantra’s en mandala’s met Pieter Weltevrede

Yantra’s zijn getekende diagrammen, die je kunt gebruiken om in een bepaalde bewustzijnstoestand te komen. Elke yantra is het symbool van een specifieke energie waarvan de vormen en de kleuren vastliggen. Mandala’s, en speciaal de kristalmandala’s, teken je volgens patronen die verbonden zijn met numerologische getallen, maar kennen meer vrijheid in hoe je ze vormgeeft. Voor spirituele groei kunnen yantra’s en mandala’s een belangrijke rol spelen. Het tekenen en inkleuren stimuleert tegelijkertijd de beide hersenhelften. Daardoor voel je je kalmer, ontwikkel je meer vertrouwen en voel je je één met de natuur en met je eigen natuur.

In deze driedaagse workshop leer je hoe yantra’s en mandala’s te ontwerpen en in te schilderen.

We beginnen de eerste les met de yantra van Ganesha, hij die obstakels verwijdert en aan het begin staat van alles (studie, onderneming, nieuwe levensfase etc.). Deze yantra beoogt de balans in jezelf te herstellen en inzicht te geven hoe die te handhaven. Als je al eerder de Ganesha yantra hebt gemaakt, kun je direct beginnen met de yantra van je planeet.

In de tweede les houden we ons bezig met de yantra’s van de planeten (navagraha’s of hemellichamen), die een rol spelen in ons leven. Hierbij maken we gebruik van de Indiase numerologie, een eenvoudige en snelle manier om meer inzicht te krijgen in welke planeten invloed hebben op onze eigen persoonlijkheid en ons gedrag en dat van anderen. Je maakt de yantra van de planeet die hoort bij jouw ‘psychisch nummer’, dat is het getal dat bepalend is voor hoe je jezelf ziet. Het werken met de vorm en de kleuren van de yantra versterkt je verbinding met de kracht en de kwaliteit van jouw planeet. Heb je al eerder de yantra van je psychisch nummer gemaakt, dan kun je voor een andere planeet kiezen, bijvoorbeeld die van je ‘lotsnummer’ (dit getal bepaalt hoe anderen naar je kijken en waarom je hier op aarde bent).

De derde les leer je hoe je zelf spelenderwijs een mandala kunt creëren, gebruikmakend van een formule die het Vedisch vierkant wordt genoemd. Deze formule is gebaseerd op de getallen die weer samenhangen met de planeten. Hiermee kunnen een oneindig aantal kristalontwerpen gemaakt worden. Aan het eind van de drie lesdagen ben je in staat je yantra te combineren met een mandala.