Boeddhistisch India

boeddhistisch -ndiaBoeddhistisch India (reisgids) – Paul van der Velde
€ 25,-
In India is het boeddhisme begonnen en liggen de plaatsen die aan het leven van de Boeddha herinneren. Het boeddhisme kent een oude en lange traditie van pelgrimage, die inhoudt dat de pelgrim de plaatsen bezoekt waar de Boeddha is geboren, waar hij zijn verlichting doormaakte, waar hij overleed en het Nirvana betrad.
Ook in spiritualiteit geïnteresseerde reizigers uit het Westen bezoeken in toenemende mate boeddhistisch India. Hun reis voert naar indrukwekkende hoogtepunten van kunst, cultuur en religie verspreid over India, zoals in Bodh Gaya, Ajanta, Wllora, Sarnath en Varanasi. Boeddhistisch India geeft een beschrijving van en toelichting bij alle belangrijke plaatsen, en leidt u verhalenderwijs in in een wereld die u versteld zal doen staan.

dromen-van-een-witte-olifantDromen van een witte olifant – Paul van der Velde
€ 24,90
Het boeddhisme is tegenwoordig zeer populair. In vrijwel iedere stad is tegenwoordig een Dharma centrum te vinden en velen zoeken inmiddels een dagelijks moment van bezinning door middel van boeddhistische meditatie. Speciaal voor de 29e mystieke week georganiseerd door het TBI (Titus Brandsma Instituut) stelde Paul van der Velde het boek ‘Dromen van een witte olifant, in navolging van de Boeddha’ samen. In dit boek staan de weg van de Boeddha en de navolging daarvan centraal. Het boek bestaat uit drie delen – allereerst wordt de voorgeschiedenis behandeld van de wereld voor de komst van de Boeddha, het leven van de Boeddha zelf vormt het tweede gedeelte, en de vele manieren van het volgen van de boeddhistische weg als de Boeddha zelf eenmaal is verdwenen uit de wereld vormen het derde deel.

nachtblauwNachtblauw, Ontmoetingen met Krishna – Paul van der Velde
€ 29,90
Nachtblauw beschrijft de mysterieuze wereld van Brindavan, een klein stoffig dorpje in Noord-India.
Volgens de traditie heeft de god Krishna daar zijn jeugd doorgebracht, iets dat volgens de bewoners nog merkbaar is. De bomen en vogels van Brindavan zijn bevrijde wezens. Ze leven op aarde, maar zijn in feite deelnemers aan Krishna’s mystieke spel, het Lila. Varkens en apen zijn incarnaties van mensen die in hun vorig leven aan seks en drank verslaafd waren.
De auteur verbleef lange tijd in het dorpje en nam deel aan vele rituelen. Hij woonde bij verschillende Brahmaanse families, in Ashrams en trok op met pelgrims. Hij beschrijft de diepe devotie van de pelgrims, maar ook de spanningen, de roddels en het gedrag van hebberige priesters. Verder onderzoekt hij het concept Dharma en rechtschapenheid in het Hindoeïsme. Tenslotte beschrijft hij een vergadering van dichters en zangers, waarbij in een soort competitie in esthetica wordt uitgezien naar het moment dat Krishna zichzelf kenbaar maakt.

een-wrede-zonEen wrede zon – Paul van der Velde
€ 24,95
In deze uitgave zijn 32 prachtige, originele en soms zeldzame full colour afbeeldingen opgenomen. Een lust voor het oog.
Een van de mooiste teksten van het Hindoeïsme is de Gitagovinda. De tekst stamt uit de 12e eeuw na Christus en beschrijft in lyrisch Sanskrit de liefde tussen Krishna en zijn favoriete geliefde Radha. De achtergrond wordt gevormd door de lieflijke wouden en parken van Brindavan waar Krishna het Holi festival viert, het feest van de ontluikende lente. Holi is het festival van de liefde, maar als Radha ziet hoe Krishna’s borst besmeerd is met saffraanpoeder van de borsten van haar rivalen is ze woedend. Ze trekt zich terug in een uithoek van het woud en treurt om haar geliefde. Krishna mist Radha en probeert haar verborgen schuilplaats te vinden. Verschillende vriendinnen proberen tussen beide geliefden te bemiddelen en lopen heen en weer tussen beiden, langs paden die schemerig worden verlicht door de manestralen. De vriendinnen beschrijven aan beide geliefden hoe de ander er aan toe is en uiteindelijk, na veel ruzies en verwijten over en weer hervinden Radha en Krishna hun liefde.

De Gitagovinda wordt in India vaak vergeleken met het Hooglied uit de Bijbel. Er zijn dan ook zeer vele interpretaties van de teksten, van zeer werelds en erotisch naar diep mystiek en religieus. Zeer opmerkelijk is in ieder geval dat de dichter van de Gitagovinda, Jayadeva, heeft geprobeerd de liaisons tussen Radha en Krishna zo esthetisch mogelijk te verwoorden. De Gitagovinda bestaat uit liederen van acht verzen, ze worden meestal ‘Astapadi’s’ genoemd, en uit verbindende verzen die aansluiten bij de traditie van de Sanskrit hofpoëzie. De liederen van de Gitagovinda zijn in India populair tot op de dag van vandaag, veel klassieke dansen zijn bijvoorbeeld gebaseerd op deze Astapadi’s.

Schemerwoorden – Paul van der Velde
€ 22,50
Dit boek beschrijft een aantal obscure liederen uit de Boeddhistische geschiedenis uit middeleeuws Bengalen. Het boek schetst eerst een achtergrond waarin men totaal nieuwe verschijningsvormen van het Boeddhisme tegenkomt. Deze verschijningsvormen wijken af van de standaardopvattingen die wij hebben in het westen over het Boeddhisme, toch is het goed om er mee kennis te maken want het geeft een nieuwe kijk op de uitingsvormen en praktijk van het Boeddhisme, al kan deze soms zeer shockend zijn! Het tweede deel van het boek bevat de liederen zelf, die zijn vertaald uit een zeer moeilijke taal (een schemertaal). De auteur geeft hier een commentaar bij, die met zijn ervaring en kennis over het Boeddhisme en Hindoeïsme zeer verduidelijkend werkt. De auteur heeft zeer veel verstand van meerdere Indiase en Aziatische talen. Het boek geeft een blik in de dichtkunst en Poëzie van middeleeuws Bengalen.
Dit boek is zeer geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in het Boeddhisme in het algemeen, maar ook voor mensen die een diepere kijk in het leven (en ook de Poëzie) van Boeddhisten in Azië willen.
Wat ook prettig is, is dat achterin het boek veel termen die belangrijk zijn in het Boeddhisme (zoals Dharma, Samsara, Tathagata, Duhkha, etc.) in het kort uitlegt.

de boeddha-in-het-tuincentrumDe Boeddha in het tuincentrum – Paul van der Velde
€ 23,95
Het boeddhisme is populair en wordt met allerlei aspecten van maatschappelijk of geestelijk leven in verband gebracht. Maar in hoeverre klopt het bestaande beeld met de werkelijke inhoud van de boeddhistische teksten?
Er zijn inmiddels beslist meer Boeddhabeelden in Nederland dan er boeddhisten rondlopen. De afbeelding van de Boeddha wordt geassocieerd met spiritualiteit, meditatie, diepzinnig leven. Maar klopt dit beeld eigenlijk wel met wat er zich in de geschiedenis van Azië heeft ontwikkeld? Hebben de Boeddha’s in de tuincentra en bij de meubelboulevards nog wel iets van doen met wat er zich zo’n vijfentwintighonderd jaar geleden in India en Nepal voltrok? Is het boeddhisme in Nederland een serieuze spirituele ontwikkeling of is het alweer een variatie op ‘new age’? En wat voor eigen ontwikkelingen maakt het boeddhisme in het Westen door?

Sundarikatha – Paul van der Velde (Nederlandse / Engels uitgave)
€ 29,95
Sundari was de vrouw van prins Nanda, de halfbroer van de Boeddha. Op een dag neemt de Boeddha hem mee naar het klooster en wijdt hem tot monnik. Nanda wil echter terugkeren naar zijn mooie vrouw Sundari. Hij voelt niets voor het ascetische leven. De Boeddha toont hem dan de prachtige vrouwen in de hemel van Indra en overtuigt hem ervan dat hij Sundari moet opgeven om langs de weg van de ascese in een volgend leven een hemelnimf te krijgen. Nanda verlangt nu zo naar een hemelvrouw dat hij Sundari vergeet. De Boeddha brengt zijn broer later wel weer af van ‘erotisch gemotiveerde ascese’, maar van Sundari horen we uit de traditie weinig meer. Wat was het lot van vrouwen wier mannen monnik werden? De Sundarikatha is een modern dichtwerk in Sanskrit waarin Sundari haar lot als ‘monniksweduwe’ bezingt.

Bron omschrijvingen boeken: bol.com of cover/achterflap betreffende boek.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.