Cursus Yoga en wijsbegeerte

Voor wie vanuit de yoga geïnteresseerd is in de oosterse en westerse filosofie én de verbinding tussen beide is de cursus Yoga en wijsbegeerte het spreekwoordelijke neusje van de zalm. Erudiete gastsprekers (o.m. docenten en hoogleraren Indologie, religiewetenschappen, kunstgeschiedenis, filosofie) geven vanuit hun eigen vakgebied op zeven zondagen over het seizoen verspreid een lezing aan de hand van een jaarthema. Dit seizoen: ‘Vrouwelijkheid, mannelijkheid en andere seksuele identiteiten’. Een actueel thema dat vanuit westers en oosters perspectief wordt beschouwd. Prof. dr. Paul van der Velde geeft op zondag 9 okt de eerste lezing.

Hijra’s – het derde geslacht in India – en hun rituele betekenis in de samenleving.
“Bemiddelaars tussen hemel en aarde worden ze genoemd. Ongrijpbaar voor de alledaagse maatschappij met haar wereldse normen en waarden, leven de hijra’s, geboren met een mannelijk lichaam, gehuld in vrouwenkleren, in de zgn. ‘schemerwereld’. Hun positie is moeilijk te duiden. Enerzijds worden ze gevreesd, wanneer ze bijvoorbeeld in grote groepen op huwelijksfeesten verschijnen, anderzijds gelden ze als geluksbrengers omdat zij in staat zouden zijn de mannelijke en vrouwelijke krachten op aarde te reguleren.
Met onze westerse opvattingen kunnen wij nauwelijks bevatten wat de hijra’s voor de Indiase samenleving betekenen. Wij zijn geneigd ze uitsluitend als outcasts te zien. Of zijn het juist zij die de polariteiten in zich verenigen?” tekst: Paul van der Velde

Paul van der Velde bespreekt in zijn lezing uitgebreid hoe de hijra’s mythologisch geduid worden en wat hun rol is in de huidige maatschappij. Aan de hand daarvan komen begrippen als mannelijkheid, vrouwelijkheid en het huwelijk aan bod. Hoe worden deze beschouwd in het hindoeïsme? En hoe kijken wij daar zelf tegenaan?
Lesdagen beginnen altijd met yoga en meditatie door een docent uit ons eigen team.

Yoga en wijsbegeerte. Gastdocenten: prof. dr. Paul van der Velde, prof. dr. Bee Scherer, drs. Rinus van Warven, dr. Bruno Nagel, Godfried Beumers, drs. Theo van Leeuwen, drs. Nanda Geerling. Data: zondag 9 okt, 13 nov, 11 dec 2022, 22 jan, 19 feb, 19 mrt 2023, zondag 14 mei 2023 (museumdag). Tijd: 11.00 – 16.00 u. Kosten: € 709,- Aanmelden: secretariaat@yoga-saswitha.nl of tel. 030-22 92 744

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.