diana-plenkers

Diana Plenckers

Directeur van de opleiding sinds 1999. Docent in het Basisjaar en studiejaar Chakravidya, de specialisatiejaren Zwangerschapsyoga en Chakrapsychologie, de cursus Ayurvedische massage en de workshop Zonnegroet.

Achtergrond

"Vanaf 1988 ben ik als yogadocent verbonden aan de Saswitha Opleiding. Begin jaren '80 van de vorige eeuw volgde ik zelf de yogaopleiding, waar toen Saswitha en mijn vader Jos Plenckers de leraren waren. Mijn vriendschap met Anneke, in dezelfde periode ook student aan de opleiding, begon in die tijd. Samen namen wij in 1999 het directeurschap van de opleiding over. Behalve mijn vader, was ook Harish Johari, die ik eind jaren zeventig leerde kennen toen ik nog op het gymnasium zat, mijn belangrijkste leraar op het gebied van de yogafilosofie, mythologie, chakra's, Svar yoga, mantra, yantra en Ayurveda, tot aan zijn dood in 1998. Na mijn middelbare school studeerde ik eerst een jaar Italiaans en twee jaar Nederlandse taal en letterkunde, maar ik voelde mij niet thuis op de universiteit. Ik koos definitief voor de yoga. Ik kreeg drie kinderen, gaf yogales en bleef mij verdiepen in yoga. Ik volgde onder andere workshops bij Harish Johari, Shyamji Bhatnagar en deed de Ayurveda-opleiding bij Anil Kumar Mehta. Het gezinsleven vroeg daarnaast al mijn aandacht: mijn tweede zoon kreeg een ernstige vorm van epilepsie als gevolg van zijn eerste vaccinatie. Hij overleed in 2005. Het jaar daarvoor was ook mijn vierde kindje overleden bij zijn geboorte. Het was een zware tijd.
De afgelopen 12 jaar reis ik regelmatig naar India, alleen of met Anneke en met onze yogagroepen. De ontmoeting met het geboorteland van de yoga, het les krijgen van diverse leraren en het volgen van cursussen, waaronder twee keer de Yoga Intensive Kriya Yoga van Mātajī in Rishikesh, hebben mijn yogadocentschap nog meer verinnerlijkt. Als yogadocent ben je tenslotte nooit uitgeleerd..."


Yoga is voor mij ....

“De weg naar binnen en beseffen dat je nergens naartoe hoeft, dat je er al bent en daar altijd al was... dat is voor mij yoga.”

Favoriete ãsana

"Padmāsana (lotushouding) is voor mij yoga in zichzelf. Het is de houding waarin alles samenkomt: stabiliteit en kracht, ontspanning en oprichting, verstilling en overgave. Meer is er niet. Ik ben thuis in mijzelf."

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.