Filosofie op zondag

1x per maand bij de opleiding: ‘Filosofie op zondag’. Open voor iedereen met belangstelling voor de filosofische bronnen van yoga. Lezingen door gastsprekers en yoga/meditatie door docenten uit ons eigen team. In de les wordt bewust de relatie gelegd met het onderwerp van de dag.

Thema Filosofie op zondag seizoen 2019/2020: ‘Hoe yoga yoga werd…’

De yogafilosofie is geen eenduidig geheel met een duidelijke oorsprong. Diverse filosofische bronnen en geestelijke stromingen hebben de yoga gevormd tot dat wat we nu als yoga beschouwen. Aan de hand van verschillende gespecialiseerde sprekers gaan we dit seizoen een aantal bronnen van yoga verkennen. Van de oudste tot enkele jongere denkrichtingen, oosterse en westerse, waarbij we proberen helder te krijgen wat yoga oorspronkelijk was en wat het is geworden.

Data, lezingen en sprekers
Alle lezingen zijn op zondagen van 11.00-16.00 uur, de museumdag: 9.30-17.00 uur

 • 22 sept 2019: Yoga, theosofie en esoterie – Paul van der Velde
  Vaak gaan we ervan uit dat yoga zeer oude wortels heeft die teruggaan tot vóór het begin van onze jaartelling. Maar klopt dit eigenlijk wel? En waarom is het zo belangrijk? Hoe kwam yoga in Europa en de Verenigde Staten terecht, waar het op dit moment niet meer weg te denken is uit de moderne lifestyle?Paul van der Velde neemt ons mee naar de tweede helft van de 19de eeuw, de begintijd van de westerse esoterie. Na de Burgeroorlog kreeg de Amerikaanse gegoede burgerij behoefte aan nieuwe vormen van spiritualiteit, wat onder meer leidde tot het opkomen van diverse religieuze en spirituele stromingen. Ook was er toenemende belangstelling voor de oosterse filosofie. In 1875 werd in New York de Theosophical Society opgericht door o.a. Helena Blavatsky, auteur van De Geheime Leer (1888) dat als het standaardwerk van deze beweging geldt. Blavatsky baseerde zich op kennis die zij volgens haar eigen zeggen had opgedaan in Tibet waar zij langere tijd zou zijn verbleven. De beweging breidde zich in de jaren daarna uit naar Europa en India.

  We kijken naar hoe de theosofie van invloed is geweest op hoe wij in het westen boeddhisme, hindoeïsme en yoga beschouwen. Hoe heeft het westen vervolgens deze oosterse levensbeschouwingen weer beïnvloed? Kunnen we antwoord vinden op de vraag: hoe oud is de moderne yoga eigenlijk?

 • 3 nov 2019: Yoga en de Bhagavad Gīta – Winand Callewaert
  “Meer dan ooit is er nood aan yoga, dat ‘verbinding’ zou betekenen. Verbinding met anderen, maar vooral verbinding met ons diepste zelf, met ons eigen dharma, met onze eigen rode draad. Maar is ‘verbinding’ de betekenis van ‘yoga’ in de Gītā? Dat zullen we bekijken met een selectie uit de 74 lijnen waarin ‘yoga’ voorkomt. Het resultaat is heel verrassend. De Gītā is een antwoord op vragen 2500 jaar geleden. Welke waren de vragen toen en welke zijn de vragen bij ons, nu? En, kunnen de antwoorden van 2500 jaar geleden ook voor ons nuttig zijn? Voor mij biedt de Gītā een heel bevredigend antwoord. De Gītā brengt de yoga van mijn dharma, van de juiste keuze(s) die ik moet maken om in diepe harmonie te blijven.”

 

 • 1 dec 2019: Yoga en tantra – Theo van Leeuwen
 • 19 jan 2020: Yoga en de upanishaden – Bruno Nagel
 • 16 feb 2020: Yoga en christendom – Rinus van Warven
 • 15 mrt 2020: Yoga en boeddhisme – André van der BraakMeer informatie over de lezingen en docenten yoga/meditatie per lesdag wordt later bekendgemaakt. Volg onze facebookpagina of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

 

Filosofie op zondag als module = cursus Yoga en wijsbegeerte

Wanneer je je inschrijft voor de gehele module (alle lezingen volgt) dan heb je ook toegang tot de museumdag, je ontvangt aan het eind van de cursus de geluidsopnames van de lezingen en je rondt de cursus af met een examen en een individuele toetsbespreking. De cursus kun je dan laten meetellen voor de vierjarige opleiding tot yogadocent. Inschrijvingen voor de gehele module hebben bovendien voorrang op inschrijvingen voor losse lesdagen. Lees hier alles over de module/cursus Yoga en wijsbegeerte.


Lezingen naluisteren

Hier vind je alle lezingen vanaf 2012. Professionele opnames die je tegen vergoeding kunt downloaden. Twee lezingen bieden we gratis aan, zodat je de sfeer alvast kunt proeven.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.