Adem en ademtherapie

Deze cursus wordt in verband met onze sluiting in 2024 niet meer aangeboden. Lees meer in de nieuwsbrief.

 

Adem doet leven. Vanuit de yogatraditie leren we hoe adembeheersing en denkbeheersing onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Voordat we adem en denken kunnen leren beheersen is het bevrijden van de natuurlijke adem en het leren kennen van het eigen denken een voorwaarde.

Door onze vaak onnatuurlijke manier van leven zijn we in de loop van jaren beperkter gaan ademen. Bewust of onbewust merk je de invloed daarvan op hoe je je voelt en hoe en wat je denkt.

Je leert in deze cursus de adem in de verschillende ademgebieden te ervaren en vrij te maken. Steeds leggen we de relatie met het bewustzijn. Er wordt gebruik gemaakt van yogaoefeningen en diverse technieken. Naast die uit de yogatraditie behandelen we ook adempunten uit de Chinees-Japanse ademleer (o.a. hara en ch’i-punt).

Ook leer je door middel van de uitstralingskracht van de handen een soepele communicatie met de adem van een ander aan te gaan, waardoor je bijvoorbeeld je eigen yogacursisten met de adem kunt begeleiden. Ademtherapie kun je toepassen bij problemen van zowel lichamelijke als emotionele aard.

De cursus wordt afgesloten met een praktijkexamen.

Adem en ademtherapie is een verdiepingscursus en kun je daarom pas volgen als je tenminste het Basisjaar hebt afgerond. De cursus is toegankelijk voor studenten van andere erkende opleidingen (min. tweedejaars) en je kunt deze ook als bijscholing volgen.

Wat studenten zeggen

“Het heeft mijn eigen yogapractice verdiept en heeft mij daarnaast ook buiten de mat om bewuster gemaakt van mijn adem. Annekes uitleg is helder, duidelijk en ze geeft goede voorbeelden.” – Debbie