Yoga en wijsbegeerte. Gaat de cursus door?

Yoga-en-wijsbegeerte-cursusBinnenkort is het zo ver, de cursus Yoga en wijsbegeerte die vorig seizoen tijdens de lockdowns niet door kon gaan wegens te weinig inschrijvingen, kan 9 oktober a.s. beginnen. Tenminste, als er voldoende inschrijvingen zijn en die zijn er nu nog niet.
Het tiende seizoen Yoga en wijsbegeerte kan het worden, een jubileumjaar dus. In 2012 was de eerste keer dat de cursus in deze vorm werd gegeven: één jaarthema, zeven lesdagen 1x per maand op zondag met ’s morgens yoga en meditatie en ’s middags lezingen door zeven bijzondere sprekers uit Nederland en België. Een voor een yoga-opleiding uniek concept, een filosofiecursus in samenwerking met hoogleraren, universitair docenten en auteurs uit verschillende vakgebieden. Extra onderdeel van de cursus: de Museumdag, met rondleidingen door tal van musea in Nederland waarbij de verbinding wordt gelegd tussen filosofie en kunst door twee van onze gastdocenten. In mei 2023 gaan we in Amsterdam naar het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. Als de cursus doorgaat…
In deze Saswitha Yoga Actueel daarom nogmaals aandacht voor het thema van dit seizoen en de complete line-up van gastdocenten.

 

Thema 2022/2023: Vrouwelijkheid, mannelijkheid en andere seksuele identiteiten

De genderdiscussie is actueel. Steeds duidelijker wordt dat de 19de en 20ste -eeuwse westerse standaarden van vrouwelijkheid en mannelijkheid veel mensen niet passen. In dit seizoen Yoga en wijsbegeerte beschouwen verschillende sprekers het thema seksuele identiteit vanuit westers en oosters perspectief. Een interessant onderwerp, juist ook voor yogabeoefenaars. Wat is je eigen visie op vrouwelijkheid en mannelijkheid, hoe verbind je in jezelf de zon en de maan? En wat belichamen Shiva en Shakti? Meer info per lezing vind je hier.

 

Line-up van onze gastdocenten

9 okt 2022: prof. dr. Paul van der Velde: Hijra’s – het derde geslacht in India – en hun rituele betekenis in de samenleving
13 nov 2022: prof. dr. Bee Scherer: Boeddhistische Queer Theorie
11 dec 2022: drs. Rinus van Warven: Yoga als brug tussen de seksen
22 jan 2023: dr. Bruno Nagel: Op zoek naar wijsheid: man, vrouw en ‘Zelf’ in de oude Upanishaden
19 feb 2023: dhr. Godfried Beumers: IJzeren Hans, over jongens, knapen, mannen en meer…
19 mrt 2023: drs. Theo van Leeuwen: De kracht van het goddelijk vrouwelijke in de yoga(traditie)
14 mei 2023 – Museumdag Amsterdam. Drs. Nanda Geerling:  Kunst en kunstenaars die wij eerder niet zagen, een actuele en inclusieve collectiepresentatie; prof. dr. Paul van der Velde: De halfvrouwelijke heer, Ardhanarishvara.

 

Aanmelden

Wil je je aanmelden? Klik dan op de aanmeldknop onderaan deze mail. Wist je dat de cursus Yoga en wijsbegeerte te volgen is als module (onderdeel van de 500-u-opleiding), als bijscholing voor yogadocenten (30 bijscholingspunten VYN), maar ook toegankelijk is voor geïnteresseerden die niet de opleiding volgen? Je partner bijvoorbeeld, of een van je buren of kennissen. We heten je graag welkom op de eerste lesdag op zondag 9 okt a.s. met een kopje Indiase chai.