Chakrapsychologie

Het specialisatiejaar Chakrapsychologie is een uitbreiding van de kennis van de chakrafilosofie. Het vruchtbaar volgen van dit specialisatiejaar verlangt voldoende bereidheid van je om gedurende het seizoen een strenge oefendiscipline te volgen en ook enkele leefregels ten aanzien van voeding en leefstijl. Eigen verantwoordelijkheid en zelfdiscipline zijn nodig om het inzicht van met name zesde (Ajña) chakra te wekken waardoor je de chakrapsychologie op een dieper niveau kunt leren verstaan.

In de lessen doorlopen we opnieuw alle chakra’s, waarbij we ook ingaan op blokkades, hoe deze zich kunnen tonen en wat je daaraan kunt doen met yoga, prānāyāma, meditatie, mantra’s, yantra’s en op andere manieren. Je hebt in de lessen als student een actieve rol door je eigen ervaringen in te brengen en ook je observaties van je eigen yogacursisten. Onderdeel van dit specialisatiejaar is het individueel leren begeleiden van anderen. Ervaring in het geven van yogales, ademtherapie en/of ayurvedische massage is een voordeel om aan te sluiten op de aangeboden lesstof.
De yogalessen hebben een intensief oefenniveau. We werken met mantra’s, bīja-mantra’s, prānāyāma en meditatie.

Onderwerpen

  • āsana, prānāyāma, meditatie, mantra’s, bīja-mantra’s, yantra’s en visualisaties voor de verschillende chakra’s
  • elementen, chakra’s, kosha’s, lingams en hun onderlinge relatie
  • chakra’s, microchakra’s en overgangen tussen de chakra’s
  • interactie van wervelkolom, spieren, organen en bewustzijn
  • het achtvoudige pad van Patañjali in relatie tot de chakra’s
  • openingen en blokkades van rechter-, linker- en centrale kanaal van de sushumna en hoe daarmee om te gaan

Themaweekend Gāyatrī

De Gāyatrī-mantra is een vedische hymne die nog altijd door veel yogi’s in India beoefend wordt bij zonsopgang en zonsondergang. Wanneer gezongen in combinatie met de bijbehorende mudra’s is het een meditatieve techniek die krachtig werkt op Ajña chakra.

De oude commentatoren van de Veda’s zeggen dat de essentie van de Rig Veda is samengetrokken in de Gāyatrī en de essentie van de Gāyatrī weer in een onderdeel van deze mantra.

Zoals in de Zonnegroet de kracht van de zon wordt gebruikt om gezondheid en vitaliteit te bevorderen, zo wordt in de Gāyatrī de zon gezien als het symbool van het allesdoordringende bewustzijn.

In dit themaweekend leer je de Gāyatrī mantra, betekenis en achtergronden, de mudra’s en hoe deze uit te voeren. Pieter Weltevrede (kunstenaar en docent yantra tekenen en schilderen) leert je hoe je de Gāyatrī-yantra maakt. Verder: intensieve yogalessen, prānāyāma, meditatie bij zonsopgang, meditatie op de Gāyatrī-yantra.

Toelating

Voorwaarde voor deelname aan het specialisatiejaar Chakrapsychologie is dat je, behalve de basisopleiding en het verdiepingsjaar Chakravidya ook één van de cursussen Adem en ademtherapie of Ayurvedische massage hebt gevolgd, evt. gelijktijdig met het specialisatiejaar. Dit als voorbereiding op het leren werken met de subtiele uitstralingskracht van de handen.

Dit specialisatiejaar is ook zeer geschikt als bijscholing (zelfs jaren na het afronden van je yogaopleiding).

Het specialisatiejaar Chakrapsychologie wordt afgesloten met een theorie- en een praktijkexamen (P2).

 

 

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.