Anatomie en yoga

Deze cursus wordt in verband met onze sluiting in 2024 niet meer aangeboden. Lees meer in de nieuwsbrief.

 

Voor een yogadocent is het van belang om kennis te hebben van de bouw en functies van het menselijk lichaam. In deze cursus gaat de aandacht in eerste instantie uit naar het gezonde functioneren, maar hier en daar komen als toelichting op een onderwerp ook ziektebeelden aan bod. We leggen bij de behandeling van de stof zo veel mogelijk verbindingen met yoga. Elke lesdag begint daarom met een yogales waarin het onderwerp vanuit de yoga wordt benaderd met specifieke āsana’s, ontspanningsoefeningen, visualisaties en meditaties. De theoretische lesstof wordt daardoor gedragen door de bewuste, persoonlijke ervaring.

Onderwerpen per lesdag

  1. algemene bouw: cellen, weefsels, orgaanstelsels
  2. bewegingsapparaat
  3. circulatiestelsel; huid en onderhuids bindweefsel
  4. ademhalingsstelsel
  5. zenuwstelsel
  6. hormoonstelsel, mannelijk en vrouwelijk voortplantingsstelsel
  7. spijsverteringsstelsel

Anatomie en yoga is een verplichte module voor het diploma van de vierjarige opleiding. Je kunt deze volgen naast elk ander studiejaar. Wel wordt uitgegaan van voldoende ervaring met yoga om de verbinding met de theorie te kunnen leggen. Als je een medische opleiding hebt afgerond dan hoef je deze module niet te doen en kies je één van de andere modules om toch aan het verplichte totaal aantal contacturen te komen.

De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk examen.

anatomie-fysiologie

Wat studenten zeggen

“De module heeft me verwondering opgeleverd over hoe ingenieus het lichaam in elkaar steekt. Het heeft ook een beter inzicht gegeven in de asana’s en de invloed die yoga heeft op de functies van het lichaam.” – Ria

“Ik vind de module van hoog niveau en zeer inspirerend.” – Eugenie