Ayurvedische beginselen

Deze cursus wordt in verband met onze sluiting in 2024 niet meer aangeboden. Lees meer in de nieuwsbrief.

 

Ayurveda is de gezondheidsleer uit India met een naar schatting 5000 jaar oude oorsprong. Het komt voort uit hetzelfde gedachtegoed als yoga. Als yogabeoefenaar, maar zeker als yogadocent is enige kennis van ayurveda onmisbaar. Je krijgt meer inzicht in lichaam en bewustzijn en uit welke krachten beide zijn opgebouwd.

In de cursus behandelen we de historische en filosofische achtergronden van ayurveda, de tridosha-theorie, de functies van vata, pitta, kapha, hoe je deze kunt verstaan en ook praktisch kunt hanteren.

Elke les beginnen we met een ayurvedische maaltijd, waardoor je zelf de smaak en de uitwerking ervan kunt ervaren. Voorafgaand aan de les wordt de maaltijd bereid door de docent en enkele studenten. Ayurvedisch koken en eten wordt in de yogatraditie Anna Yoga genoemd (‘anna’ betekent  ‘voeding’  in het Sanskriet).

Bij de individuele nabespreking van het examen krijg je ook enkele persoonlijke gezondheidsadviezen.

Onlinecursus januari 2022
Aangepast programma:

Wat kun je verwachten? Elke lesdag begint met het bereiden van een ayurvedische maaltijd. De hele groep tegelijk en ieder met het gemak van zijn eigen keuken. Daarna eten we gezamenlijk de maaltijd samen in stilte, wat iedere keer weer heel bijzonder is. Je krijgt de recepten van tevoren toegestuurd, zodat je de tijd hebt om inkopen te doen. Mariëlle begeleidt je stapje voor stapje bij het koken, dus je hoeft echt geen keukenprins(es) te zijn. Ze maakt gebruik van twee camera’s zodat je zowel het snijden goed kunt volgen als wat er in de pan gebeurt. Je maakt een complete maaltijd voor 4 personen, dus ook je huisgenoten kunnen meegenieten. Of je kunt zelf de volgende dag nog eens genieten.

 

 

 

 

 

 

 

Onderwerpen

  • de drie dosha’s: vata, pitta, kapha
  • onderzoeken van je eigen constitutie
  • de relatie ayurveda en yoga
  • āsana’s voor de verschillende vāyu’s
  • het belang van diverse klassieke reinigingsmethoden, o.a. pancha karma
  • opbouw van het lichaam: dhātu’s, srota’s en het begrip agni
  • het begrip smaak (rāsa)
  • ziekte en gezondheid volgens ayurveda
  • basiskennis en toepassing van de ayurvedische kookkunst
  • recepten uit de ayurvedische keuken

Ayurvedische beginselen is een korte module (30 uur) net als Ayurvedische massage. Om beide cursussen samen mee te laten tellen voor je diploma als lange modules (elk 37 uur) kun je het themaweekend Yoga en ayurveda (14 uur) eraan toevoegen.

De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk examen.

Ayurvedische beginselen is ook open voor geïnteresseerden die niet de yogaopleiding volgen.

 

Wat studenten zeggen voorjaar 2021:

“Samen met Mariëlle koken leek me leuk en leerzaam. Mariëlle heeft namelijk hele leuke humor en ze weet ongelofelijk veel van Ayurveda. Door de lockdown en het samen online met Mariëlle koken, werd mijn plezier in de cursus eigenlijk nog groter: in ieders eigen keuken stonden we allemaal fanatiek mee te roeren in onze eigen pannetjes, konden we onderwijl vragen stellen en kwamen we misschien nog wel meer te weten dan de gewoonlijke voorbereiding van de gezamenlijke maaltijd omdat we allemaal mee konden doen. En hoe leuk om te zien hoe ieder zijn/haar bordje versiert met het heerlijke eten.” – Ineke

“Ik hield al van koken, maar door de leer over de Ayurvedische keuken is er weer een hele nieuwe, mooie en vooral smakelijke wereld voor mij open gegaan. Wat een mazzel bleek het achteraf dat de module online was, hierdoor heb ik alle keren mee kunnen koken. Echt een verrijking. Ik kook nog elke week wel een aantal keer Ayurvedisch. Het is zo lekker, zo smaakvol, zo rijk, zo voedend.” – Liese