Ayurvedische massage

Deze cursus wordt in verband met onze sluiting in 2024 niet meer aangeboden. Lees meer in de nieuwsbrief.

 

Massage hoort volgens de ayurveda bij de preventieve geneeskunde. Het voorkomt de gevolgen van met name een verhoogde vata dosha wat kan leiden tot fysieke ongemakken. Vata kan verhoogd zijn in je basisconstitutie, maar ook door andere oorzaken: klimaat, leeftijd, leefwijze. In de klassieke yogatraditie wordt geadviseerd om yogabeoefening te ondersteunen met (zelf)massage om daarmee bloedsomloop en lymfestelsel te stimuleren, gewrichtsklachten te voorkomen of behandelen. Op subtieler niveau wordt door ayurvedische massage prāna (levensenergie) gestimuleerd en worden blokkades in marma’s (drukpunten) opgeheven. Ayurvedische massage leidt tot een diepgaander inzicht in het functioneren van lichaam en bewustzijn en de interactie tussen beide.

In deze cursus leer je de klassieke ayurvedische massage. We oefenen op onszelf en op elkaar. Mannen masseren mannen en vrouwen vrouwen, zoals dat ook in de spirituele traditie van India gebruikelijk is. Verder komt enige theoretische kennis over ayurveda aan bod en de verschillen tussen de oosterse en westerse visie op anatomie en fysiologie.

Je kunt Ayurvedische massage ook volgen zonder dat je Ayurvedische beginselen hebt gedaan.

yoga en massage en ayurveda

 

Onderwerpen

  • indicaties en contra-indicaties voor de ayurvedische massage
  • lichamelijke effecten van de massage, speciaal op bloedsomloop en lymfestelsel
  • kennis van de drie dosha’s toegespitst op de ayurvedische massage
  • nādī’s, marma’s, wervelkolom (meru danda)
  • theorie van de vijf kosha’s
  • gebruik en werking van diverse soorten olie
  • effect van de ayurvedische massage op yoga

Ayurvedische beginselen is een korte module (30 uur) net als Ayurvedische massage. Om beide cursussen samen mee te laten tellen voor je diploma als lange modules (elk 37 uur) kun je het themaweekend Yoga en ayurveda (14 uur) eraan toevoegen.

De cursus wordt afgesloten met een praktijkexamen.

Ayurvedische massage is ook open voor geïnteresseerden die niet de yogaopleiding volgen.

 

Wat studenten zeggen

“Diana’s expertise en het enthousiasme waarmee ze haar kennis deelt, is heel waardevol. Ik heb genoten van de cursus.” – Judith