Yoga en meditatie

Deze cursus wordt in verband met onze sluiting in 2024 niet meer aangeboden. Lees meer in de nieuwsbrief.

 

Zowel in de yoga sūtra’s als in de boeddhistische teksten wordt gesproken over meditatie als weg naar bevrijding en verlichting. Dat zijn grote woorden die snel kunnen klinken als abstract, ver weg, of moeilijk te realiseren.

In deze cursus leggen we de verbinding tussen deze begrippen en de werkelijkheid van alledag. Hoe kunnen we meer vrijheid ontwikkelen, op ons yogapad en überhaupt in ons leven?

Tijdens de lessen bestuderen we het pad van de bevrijding dat zowel in de yoga- als in de boeddhistische filosofie wordt geschetst. We vergelijken de hoofdthema’s van beide stromingen, die op een aantal punten verschillen maar eensgezind zijn in hun visie dat onwetendheid de basis is van onze onvrijheid. Als we deze eeuwenoude wijsheden in onszelf herkennen, ontwikkelen we inzicht. Meer inzicht, meer vrijheid.

De theorie wordt steeds nadrukkelijk verweven met de praktijk van yoga en meditatie. In de cursus worden stapsgewijs verschillende meditatietechnieken aangeboden, zowel uit de yogatraditie als uit de rijke meditatietraditie van het boeddhisme. Tijdens alle lesdagen beoefenen we naast yoga ook uitgebreid meditatie. Hierdoor kunnen we een stevige basis leggen voor de beoefening, en van daaruit verdere verdieping, die ons kan inspireren tot de oefenpraktijk thuis.

Onderwerpen

 • de yoga sūtra’s van Patañjali
 • hoofdlijnen van de boeddhistische filosofie
 • onwetendheid, inzicht en vrijheid
 • yoga en prānāyāma
 • de volgende klassieke meditatievormen:
  – concentratie-meditatie
  – meditatie met open gewaarzijn
  – hart-meditatie
  – meditatie met visualisatie

De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk examen.

Yoga en meditatie is een module voor studenten van de opleiding, maar kan ook worden gevolgd als je niet de yogaopleiding doet. Voorafgaand aan de cursus heb je dan een aanmeldingsgesprek.

 

Wat studenten zeggen

“Het was een zeer waardevolle aanvulling op de basisopleiding. Lot heeft zeer veel ervaring en is duidelijk en to the point. Door de opbouw is er tijd om te ervaren en de ervaring te laten indalen.” – Brigitte