Cursussen

Cursussen en modules zijn hetzelfde. We spreken van een cursus wanneer je deze doet als bijscholing of als geïnteresseerde zonder dat je de hele opleiding volgt. We spreken van een module als onderdeel van de vierjarige opleiding. Zie het overzicht van alle modules met contacturen en voorwaarden op de rechterpagina.

Een cursus/module bestaat uit acht lesdagen: één lesdag per twee weken van september-januari of van januari-mei/juni. Yoga voor kinderen is één keer per maand van oktober tot april. Yoga en wijsbegeerte bestaat uit zeven lesdagen: een zondag per maand van eind september tot half april.

 

Modules voor je diploma
Modules zijn deel van je 200 uur specialisatie. Het zijn bijvakken die je kiest op grond van je eigen interesse. Dit kan naast een opleidingsjaar of je reserveert er extra studietijd voor. De module Anatomie en yoga is verplicht voor het diploma van de vierjarige opleiding. Heb je een medische opleiding afgerond dan hoef je deze niet te doen en kies je één van de andere modules om toch aan het verplichte totaal aantal contacturen te komen. Modules die je mee wil laten tellen voor je diploma moeten met een examen worden afgesloten.

Voor je 200 uur specialisatie kies je drie modules plus één specialisatiejaar. Je kunt ook kiezen voor vijf modules, twee daarvan vormen dan een combinatiejaar (=specialisatiejaar) waarvoor je ook een afrondend praktijkexamen (P2) doet. Op grond van je gekozen modules kun je dan een P2 doen met als specialisatie Yoga en prānāyāma, Yoga en ayurveda of Yoga en meditatie.

 

Lange en korte modules
Alle modules hebben 37 contacturen, behalve Ayurvedische beginselen, Ayurvedische massage en Yoga en wijsbegeerte (deze hebben elk 30 contacturen). Om Ayurvedische beginselen en Ayurvedische massage mee te laten tellen voor je diploma voeg je het themaweekend Yoga en ayurveda (14 contacturen) eraan toe, waardoor ze samen twee modules van 37 uur worden. Yoga en wijsbegeerte verleng je tot een complete 37-uur-module met twee extra cursusdagen (incl. bijbehorende examenvragen) in een volgend seizoen.

 

Cursus of bijscholing
Wil je een losse cursus volgen zonder dat je de gehele opleiding doet? Zie het overzicht voor voorwaarden voor deelname aan de cursus van je keuze.

Al onze cursussen kunnen als bijscholing worden gevolgd door leden van de Vereniging Yogadocenten Nederland. Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname met vermelding van het aantal bijscholingspunten (1 contactuur = 1 punt).

 

Overzicht cursussen/modules met contacturen
en voorwaarden

Adem en ademtherapie (37): te volgen wanneer je tenminste het Basisjaar hebt afgerond.

Adem en prānāyāma (37): te volgen wanneer je Adem en ademtherapie of Chakravidya hebt afgerond.

Anatomie en yoga (37): te volgen ook als je ergens anders een yogaopleiding volgt/hebt gevolgd.

Ayurvedische beginselen (30): te volgen ook als je niet de yogaopleiding doet.

Ayurvedische massage (30): te volgen ook als je niet de yogaopleiding doet.

Themaweekend Yoga en ayurveda (14): te volgen als je Ayurvedische beginselen en/of Ayurvedische massage doet of hebt gedaan. Uitgegaan wordt van voldoende basiskennis van Ayurveda.

Yoga en meditatie (37): te volgen door studenten van de opleiding; aanmeldingsgesprek als je niet de yogaopleiding doet.

Yoga en wijsbegeerte (30): te volgen ook als je niet de yogaopleiding doet.

Yoga voor kinderen (37): te volgen als je je P1 hebt behaald.

Yoga voor ouderen (37): te volgen als je je P1 hebt behaald.

Losse lesdag Filosofie op zondag (4): te volgen ook als je niet de yogaopleiding doet.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.