Cursussen/modules

We spreken over cursus wanneer je deze volgt als bijscholing of als geïnteresseerde zonder dat je de hele opleiding doet. Een module is een cursus die meetelt voor het diploma van de vierjarige opleiding. Met een module ga je dieper in op een specifiek onderwerp dat in de basisopleiding al is neergelegd.
Een cursus/module bestaat uit acht lesdagen: één lesdag per twee weken van september-januari of van januari-mei/juni. Yoga en Wijsbegeerte bestaat uit zeven lesdagen: een zondag per maand van eind september-april. Voor deze cursus is ook inschrijving per lesdag mogelijk.

Modules voor je diploma
Voor het diploma van de vierjarige opleiding kies je drie modules die je afrondt met een examen. Je kunt ze beschouwen als bijvakken van je complete studie. Modules volg je naast een opleidingsjaar of je kan er extra studietijd voor reserveren. De module Anatomie en Yoga is voor het diploma verplicht (je kunt vrijstelling krijgen als je een voldoende medische opleiding hebt afgerond). De overige kies je op grond van je eigen interesse. Voor enkele modules zijn er voorwaarden voor deelname. Zie hiervoor het overzicht.

Oude of nieuwe regeling
Ben je al student van de opleiding en ben je vóór september 2018 gestart, dan waren bij aanvang van je studie vier modules verplicht. Met ingang van dit seizoen zijn de meeste modules uitgebreid naar 37 contacturen. Heb je nog geen modules gedaan, dan geldt de nieuwe regeling (drie modules). Heb je al één of meerdere modules gedaan, dan geldt de oude regeling (vier modules). Je kunt dan kiezen voor de modules in de nieuwe vorm (37 uur) of voor de modules die 30 contacturen zijn gebleven.
Nieuw in het programma is het themaweekend Yoga en Ayurveda (14 contacturen), een uitbreiding van Ayurvedische beginselen en Ayurvedische massage. Met het volgen van dit themaweekend breid je beide modules uit tot 37 contacturen elk, gelijk aan de overige modules in de nieuwe regeling.
Voor het toevoegen van extra contacturen aan de modules Mantra/Yantra en Yoga en Wijsbegeerte zijn meerdere mogelijkheden. Vraag hiernaar bij het secretariaat wanneer je deze wil kiezen en in de nieuwe regeling van drie modules valt. Ook voor overige vragen over de oude en de nieuwe regeling kun je bij ons terecht.

Cursus of bijscholing
Geïnteresseerden die niet de gehele opleiding doen kunnen modules volgen als cursus. Zie het overzicht of er voorwaarden zijn aan deelname aan de cursus van je keuze.
Al onze cursussen/modules kunnen als bijscholing worden gevolgd door leden van de Vereniging Yogadocenten Nederland. Je ontvangt een bewijs van deelname met vermelding van het aantal bijscholingspunten (1 contactuur = 1 punt).

Overzicht cursussen/modules met contacturen en voorwaarden

  • Adem en Ademtherapie (37) – te volgen wanneer je tenminste het eerste basisjaar hebt afgerond
  • Adem en Prānāyāma (37) – te volgen wanneer je Adem en Ademtherapie of het derde basisjaar hebt afgerond
  • Anatomie en Yoga (37) – vrij te volgen, maar er wordt uitgegaan van voldoende kennis en ervaring met yoga
  • Ayurvedische beginselen (30) – vrij te volgen, ook door geïnteresseerden van buiten de opleiding
  • Ayurvedische massage (30) – vrij te volgen, ook door geïnteresseerden van buiten de opleiding
  • Yoga en Ayurveda (14) – te volgen wanneer je Ayurvedische massage of Ayurvedische beginselen volgt of hebt gevolgd
  • Mantra/Yantra (30) – vrij te volgen, ook door geïnteresseerden van buiten de opleiding; enige kennis van de chakrafilosofie is een voordeel
  • Yoga en Meditatie (37) – vrij te volgen door studenten van de opleiding; aanmeldingsgesprek voor geïnteresseerden van buiten de opleiding
  • Yoga en Wijsbegeerte (30) – vrij te volgen, ook door geïnteresseerden van buiten de opleiding; ook als losse lesdag (4)
  • Yoga voor ouderen (37) – te volgen wanneer je tenminste het tweede basisjaar hebt afgerond

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.