wat Indiareizigers zeggen

Reacties op de Indiareis 2016 – Bronnen van Yoga. Bekijk ook deze impressie.

“De Indiareis met Saswitha zou ik iedereen aanbevelen die de Indiase rijkdom aan cultuurschatten,  mythologische verhalen, rituelen en yogabeoefening in de volle breedte tastbaar wil beleven. Ik voel mij van top tot teen gevoed. De zorgvuldig gekozen opbouw in de reis, maakte het kennismaken met dit kleurrijke land vol tegenstrijdigheden soepel en natuurlijk. De humoristische en aimabele Indiase gids Ajay bracht een professionele schat aan kennis en maakte ons op persoonlijke wijze onderdeel van de spirit in India. De lessen mantrazingen, yogafilosofie en yoga nidra door lerares Mataji hebben een diepe indruk en nog steeds voelbare ‘reiniging’ achtergelaten. Ik kijk terug op een bijzondere waardevolle en overvloedige reis die ik nauwelijks in woorden kan vatten. Pas als je het zelf beleeft kun je India ervaren.”
Marlies van Maarel


“Wat me aanvankelijk tegenhield om mee te gaan was de angst om ziek te worden. Maar het tegendeel bleek waar. Ik heb me heel blij gevoeld en keek iedere dag uit naar de volgende dag. Wat een belevenis! Vele hoogtepunten, maar het bezoek in de grot in Rishikesh en de lessen van Mataji sprongen er uit. O.a. door haar lessen is mijn vertrouwen en geduld gegroeid voor mijn persoonlijke yogabeoefening.”
Charlotte Visser

“Aanvankelijk twijfelde ik of ik als begin tweedejaars er goed aan deed om me aan te melden voor deze reis. Had ik wel genoeg basiskennis van yoga en yogafilosofie in huis, als relatief groentje tussen allemaal ‘ervaren’ yogini’s? Al snel bleek dat er een leuke mix van jong, oud, ervaren Indiareizigers, en niet ervaren Indiareizigers, afgestudeerden en beginnelingen als ik, deel uitmaakten van de groep. Het was erg stimulerend, prettig en leerzaam om met gelijkgestemden op reis te zijn er er ontstond een soort reisfamilie, die betrokken was bij elkaar, met Durga (Diana) en Laksmi (Anneke) als zorgzame en bezielende begeleiders.
De reis bestond uit een aaneenschakeling van hoogtepunten. Leuk en verrassend was, dat deze niet allemaal aangekondigd waren. Logistiek en inhoudelijk was de reis perfect georganiseerd. Als je alle tempels (waar je overigens als niet-Hindoe niet per sé toegang toe krijgt), musea en mooie plekken op eigen houtje zou bezoeken, zou je volgens mij minimaal 4 weken moeten uittrekken. Het is echt een reis met een gouden randje geworden. Het meedraaien in de Ashram in Rishikesh, de Ganga dip en het mediteren aan de Ganges bij zonsopgang waren voor mij wel echt de hoogtepunten van deze reis. Afgezien van het overheerlijke en gevarieerde eten…natuurlijk!”
Aggy Langedijk

“Ik wilde al heel lang naar India reizen, maar ik mocht niet alleen van mijn man – en durfde zelf ook niet. Toen ik over deze reis hoorde wilde ik meteen mee. Deze reis was de veilige manier om dit te kunnen doen. Alleen, ik twijfelde omdat ik niet zo’n groepsreiziger ben en ook niet een groepspersoon. Ik wist niet of ik me daar voor zo’n lange periode bij op me gemak zou voelen. Dit ging echter goed. Voor mij waren er verschillende super mooie momenten: de Aarti waaraan wij deel hebben genomen was er één. Ook de meditatie in de Himalayas bij zonsondergang. De zonsopgang in Varanasi. Ook ‘de tijd’ die wij hebben doorgebracht bij de Ganges na de meditatie in de grot. Het bezoek aan Ajay’s huis fantastisch. En de Gouden tempel in Varanasi vond ik heel mooi.”
Claudia Castro

“De Indiareis was een cadeau aan mijzelf voor mijn afstuderen. Ik twijfelde in eerste instantie nog wel aan het reizen met een grote groep. Dit viel achteraf mee. Het was een mooie groep, met gelijkgestemde Saswithanen. Ook was er ruimte om je terug te trekken. Deze reis en begeleid worden door een geweldige gids en de docenten waar je al jaren les van hebt, voelde als de kers op de taart van mijn opleiding. Het voelde heel vertrouwd om met Anneke en Diana door India te ‘bewegen’. Deze reis was een aaneenschakeling van hoogtepunten, maar de meest bijzondere waren voor mij de lessen van Mataji, de Aarti in Rishikesh en het Ganges ritueel. Ik vond het bijzonder dat ik in dit overvolle, kleurrijke land, waar je zintuigen worden gebombardeerd met prikkels, toch stilte kon vinden. Ik vond een ‘stille’ plek in mezelf die ik nog steeds terug kan vinden. Dit neem ik mee op mijn verdere yogapad.”
Mandy Tanis

“Eerst stond ik wat sceptisch tegenover het idee om alleen met 24 vrouwen op reis te gaan. Maar dat bleek achteraf bezien juist de kracht: allemaal bijzondere, inspirerende vrouwen die vriendelijkheid, dankbaarheid en kracht uitstraalden. Ik heb van hen allemaal iets geleerd. India heb ik ervaren als een warme verzorgende moeder die me de schatten van de wereld liet zien. Door de speciale energie die er hangt werd een diep weten voor mij bevestigd. Een dat voelde erg goed, het voelde als thuis komen. Door de reis viel het tot nu toe geleerde bij de Saswitha Opleiding voor mij op zijn plaats; het geleerde kreeg voor mij een geur, een kleur, een smaak, een achtergrond. Voor mij was de Indiaris het laatste zetje dat ik nodig had om te weten dat ik het juiste pad ben ingeslagen en om aan de slag te gaan met mijn eigen yogabeoefening.”
Geeske Dekker-Moerkoert


Als je met Saswitha op reis gaat draag je je eigen bagage, en toch voel je je gedragen. Je gaat India ervaren, en de ervaringen van de reis gaan dóór jou heen. Je kunt zonder zorgen al je zintuigen wagenwijd open zetten en onbevangen tot je laten komen dat wat voor jou bedoeld is. Hierin toont zich de goede voorbereiding en de expertise van de reisleiding. Je natje en droogje worden meer dan goed verzorgd zowel in de ashram als in de mooie hotels. Het is ronduit boffen met een gids als Ajay Singh; het vuur waarmee hij vertelt als hij de groep meeneemt op tempel en museum bezoek maakt dat je elke weer aan zijn lippen hangt. Ik heb werkelijk van mijn leven geen betere gids getroffen. Ik wist dat deze Indiareis “De bronnen van yoga” bijzonder zou worden, dat is nu eenmaal gewoon als Saswitha iets aanbiedt, maar dat de reis zó in me zou doorklinken ervaar ik nu nog steeds als een groot cadeau. Weer heb ik India en mezelf beter leren kennen. Dhanyavad Anneke en Diana!”
Marianne Peeters

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.