specialisaties

Jaar 4:  je specialiseren

Het vierde jaar van de opleiding is je specialisatiejaar. Je leert hoe je yoga toepast op één of meerdere doelgroepen, waarbij je uitgaat van je eigen ervaring, herkenning en inleving. Daarmee is elk specialisatiejaar ook een persoonlijk verdiepingsjaar.

Je volgt een specialisatiejaar nadat je de driejarige basisopleiding inclusief de eerste praktijktoets (P1) hebt afgerond.

Je kan kiezen uit:

Yoga voor doelgroepen bestaat uit de onderdelen:

  • Yoga voor ouderen
  • Yoga voor kinderen
  • Yoga voor jongeren
  • Yoga voor lichamelijk gehandicapten
  • Yoga voor mensen met een verstandelijke beperking

Een specialisatiejaar sluit je af met een theoretisch examen en een praktijkexamen (P2). Met de P2 worden zowel de basisvaardigheden in het lesgeven als de specifieke vaardigheden van de betreffende specialisatie getoetst. Hiermee rond je het onderdeel Lesgeven van de gehele opleiding af.

De onderdelen van Yoga voor doelgroepen zijn ook los te volgen. Voor Chakrapsychologie gelden enkele voorwaarden voor toelating.

Specialisatiejaar als bijscholing

Je kunt een specialisatiejaar als bijscholing volgen als je ergens anders een door de VYN erkende yogaopleiding hebt afgerond plus het derde basisjaar van de Saswitha Yoga Opleiding. In het derde basisjaar wordt namelijk de chakrafilosofie behandeld waarop we in het specialisatiejaar verdergaan. Voor het specialisatiejaar Chakrapsychologie geldt bovendien als voorwaarde voor deelname dat de cursus Adem en ademtherapie of de cursus Ayurvedische massage afgerond moet zijn.

Vraag gerust een gesprek aan met Anneke Verweijen of Diana Plenckers (directie) voor extra informatie over de specialisatiejaren om de juiste afweging te maken hoe je het beste aansluit op je eerdere opleiding(en).

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.