Opleiding

“Yoga is een weg voor het leven. Yogadocent word je dan ook niet zomaar, dat heeft tijd nodig. Het is meer dan het leren van een aantal āsana’s. Met een complete erkende vierjarige opleiding gun je jezelf de tijd om alle aspecten en achtergronden van yoga te leren kennen en de filosofie te doorgronden. Om jezelf te ontmoeten en je yoga werkelijk eigen te maken. En te genieten van de weg daar naartoe.”

Je eigen programma samenstellen

Onze opleiding tot yogadocent is een vierjarige (parttime) beroepsopleiding (500 contacturen) en bestaat uit meerdere studiejaren en cursussen (modules). Er zijn verplichte onderdelen en enkele die je kunt kiezen op grond van je eigen interesse. De cursussen kun je naast de studiejaren doen of je reserveert er extra studietijd voor. De volledige opleiding duurt dan uiteraard langer dan vier jaar. Ook kun je een pauzejaar inlassen. Elk jaar en elke cursus waarvoor je een certificaat hebt ontvangen blijft geldig voor je diploma.

Voor het diploma van de Saswitha Yoga Opleiding moeten de volgende onderdelen zijn afgerond:

Totaal aantal contacturen:  500

Alle studiejaren en cursussen

Basisopleiding

Cursussen (modules)

Specialisaties
Jaar 4: je specialiseren

Zelf oefenen

Het zelf oefenen is een wezenlijk element van je opleiding tot yogadocent. Je doet thuis de oefeningen die in de les worden behandeld. Je maakt je de oefeningen eigen en ontwikkelt inzicht in je eigen lichaam en bewustzijn.

Je wordt gestimuleerd om een oefendiscipline te ontwikkelen die past bij jouw eigen mogelijk­heden. Hier wordt in de opleiding veel aandacht aan besteed.

We raden je verder aan om vooral gedurende de eerste twee basisjaren naast de opleiding ook yogales te (blijven) volgen in je eigen regio. Saswitha Yogadocenten kun je vinden in onze digi­tale docentenbank.

Studiebelasting

Na elke les bestudeer je de behandelde lesstof. Deze bestaat uit je eigen aantekeningen, begeleidend lesmateriaal en evt. aanbevolen literatuur.

De studiebelasting is moeilijk in uren uit te drukken, ook omdat het zelf oefenen op den duur deel wordt van je dagelijks leven en dan niet meer als studiebelasting voelt. De volgende getallen zijn daarom slechts een zeer globale richtlijn:

  • studiejaar: ca. 10 uur per week
  • cursussen (modules): ca. 5 uur per week

Examens en toetsen

In de laatste periode van elk studiejaar krijg je een schriftelijke toets mee naar huis die je enkele weken later inlevert. De vragen zijn zo gesteld dat je niet alleen laat zien dat je de lesstof kunt reproduceren, maar ook hoe je bepaalde begrippen zelf hebt geïnterpreteerd of ervaren. Naar aanleiding van deze toets heb je een individueel gesprek met de docent.

In het tweede basisjaar en in het specialisatiejaar wordt het lesgeven getoetst. Met de eerste praktijktoets in het tweede basisjaar (P1) laat je zien het lesgeven aan een algemene groep te beheersen. Met het praktijkexamen in het specialisatiejaar (P2) toon je daarnaast ook dat je yogales kunt geven aan een specifieke doelgroep.

Cursussen (modules) worden afgerond met een schriftelijke toets of met een praktijkexamen (zie per cursus). Voor elk afgerond onderdeel ontvang je een certificaat.

Eindscriptie

De eindscriptie vormt de afronding van je opleiding. Je kiest een eigen onderwerp, uiteraard in relatie tot yoga. Aan het begin van het seizoen is er een introductie voor alle scriptieschrijvers. In de loop van het seizoen heb je meerdere besprekingen met je scriptiebegeleider.

Toelating

In de yogatraditie van India kan in principe iedereen met een oprechte motivatie yoga beoefenen, ongeacht leeftijd of opleidingsniveau. Als erkende yogaopleiding is de Saswitha Yoga Opleiding echter gebonden aan de toelatingseisen zoals die zijn geformuleerd door de Vereniging Yoga­docenten Nederland en de Europese Yoga Unie. Deze zijn: minimumleeftijd van 23 jaar of een HAVO- (of vergelijkbaar) diploma; minimaal 2 jaar hatha-yogabeoefening.

Heb je belangstelling voor de opleiding tot yogadocent, meld je dan aan voor een aanmeldings/ oriëntatiegesprek met een van de docenten. Bij dit gesprek hoort ook een bewegingstest. Deze bestaat uit enkele yogahoudingen waarbij we een indruk krijgen van je bewegingsmogelijkheden (met name van de wervelkolom).

Voor de cursussen Adem en Ademtherapie, Adem en Prānāyāma, het studiejaar Chakrafilosofie (derde basisjaar) en voor de specialisatiejaren gelden enkele voorwaarden voor aanmelding (zie aldaar). Alle overige cursussen zijn toegankelijk voor belangstellenden die niet de hele opleiding volgen.

Instromen

Wil je instromen in onze opleiding nadat je ergens anders een (gedeeltelijke) yogaopleiding hebt gevolgd, vraag dan een gesprek aan met Anneke Verweijen of Diana Plenckers (directie). Samen met jou kijken we naar wat je al hebt gedaan en maken we een plan hoe je het beste je yoga­opleiding kunt voltooien.

Diploma

Je ontvangt een certificaat voor elk studiejaar en elke cursus waarvoor je de benodigde toetsen of examens met een voldoende resultaat hebt af­gesloten. Voor het eerste basisjaar krijg je een overgangsbewijs.

Je diploma voor de vierjarige opleiding ontvang je wanneer je de driejarige basisopleiding,
Anatomie/Fysiologie, drie cursussen (modules) en een specialisatiejaar hebt afgerond plus je eindscriptie. Diploma’s en certificaten worden uitgereikt bij de feestelijke jaarafsluiting aan het eind van het seizoen (of op verzoek thuisgestuurd).

Het diploma van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte voldoet aan de eisen van de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) en de Europese Yoga Unie (Union Européenne de Yoga). Het diploma geeft recht op het lidmaatschap van de VYN.

Yogadocent zijn

Na afronding van de opleiding ben je Saswitha Yogadocent en ben je in staat om zelfstandig les te geven aan algemene groepen en aan specifieke doelgroepen. Veel yogadocenten beginnen een eigen yogapraktijk, andere gaan werken als free­lancer bij bedrijven of zorginstellingen.

De workshop ‘Yogadocent als ondernemer’ die wij jaarlijks aanbieden is bedoeld om je ook voor te bereiden op de zakelijke en commerciële kant van het yogadocent-zijn.

Saswitha Yoga Docentenbank

Saswitha Yogadocenten kunnen zich kosteloos inschrijven in onze digitale docentenbank. Het logo ‘Saswitha-gediplomeerd-yogadocent’ mag door afgestudeerden worden gebruikt in eigen publicaties en reclame-uitingen.

logo-saswitha-gediplomeerd

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en ontvang regelmatig een update over bijzondere cursussen, extra workshops en het laatste nieuws.